Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχική > Επισκευές υπολογιστών > Βελτίωση λειτουργίας υπολογιστή

Βελτίωση λειτουργίας υπολογιστή

Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%
συντήρηση windows pc

Ελέγχουμε την απόδοση λειτουργίας του υπολογιστή σας
Μειώνουμε την καθυστέρηση εκκίνησης των Windows
Ρυθμίζουμε τον υπολογιστή ώστε να ανταποκρίνεται γρήγορα
Βελτιώνουμε την ταχύτητα ανάγνωσης αρχείων
Απενεργοποιούμε εφαρμογές που προκαλούν καθυστέρηση


Μπορεί πράγματι να πέσει η απόδοση των Windows;

Κατά ένα μέρος ναι, μπορεί η ταχύτητα των Windows να μειωθεί με την πάροδο του χρόνο. Αν και ακούγεται σαν να είναι μια φυσιολογική φθορά που παθαίνει το λειτουργικό σύστημα, η πραγματικότητα διαφέρει.

Αυτό εξαρτάται κυρίως από την χρήση που κάνουμε στον υπολογιστή μας. Ένας υπολογιστής με Windows μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια χωρίς να πέσει η απόδοση του. Όμως η απρόσεκτη χρήση μπορεί να μειώσει την ταχύτητα του. Δείτε παρακάτω δυο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα.

Εγκαθιστάτε οποιαδήποτε διαφημιστική έκδοση προγράμματος βρίσκετε στο ιντερνέτ. Πολλές φόρες εγκαθιστάμε προγράμματα από περιέργεια να δούμε τις δυνατότητες τους. Εάν οι εγκαταστάσεις είναι πολλές, φορτώνεται το λειτουργικό σύστημα και γίνεται αργό. Ακόμα και αν αφαιρέσετε αυτές τις εφαρμογές, θα παραμείνουν αρκετές εγγραφές μέσα σε αρχεία των Windows.

Γεμίσατε τον σκληρό σας δίσκο πάνω από το 70%; Είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να γεμίσει ο τοπικός μας δίσκος C:\ χωρίς να το καταλάβουμε. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα ο υπερβολικός κατακερματισμός των αρχείων. Είναι αποδεδειγμένο ότι αν ο ελεύθερος χώρος σε ένα μηχανικό δίσκο είναι κάτω από το 30%, τότε μπορεί να χάσετε μέχρι και την μισή ταχύτητα προσπέλασης των αρχείων σας. Προσέχουμε να μην γεμίζουμε τον δίσκο μας πάνω από το 70% ούτε μια φορά. Αν το fragmentation των αρχείων είναι πολύ υψηλό, πιθανόν να μην επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, αν δεν αδειάσει ο δίσκος.

Γιατί αργεί ο υπολογιστής μου τόσο πολύ να ανοίξει;

Η ταχύτητα εκκίνησης κάθε ηλεκτρονικού υπολογιστή επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες. Ας ξεκινήσουμε από το Boot Sequence στο BIOS κάθε μητρικής πλακέτας. Ο δίσκος που περιλαμβάνει τα Windows, πρέπει να είναι ορισμένος ως πρώτη συσκευή. Quick και Fast Boot πρέπει να είναι ενεργοποιημένα, εφόσον είναι εφικτό. Η μετατροπή αυτή πρέπει να γίνει από τεχνικό υπολογιστών ώστε να βεβαιωθεί ότι όλα λειτουργούν σωστά.

Από εκεί και πέρα, το επίπεδο κατακερματισμού θα καθορίσει το χρόνο ανάγνωσης όλων των αρχείων, που χρειάζεται ο υπολογιστής σας για να ξεκινήσει. Αναφορά για το fragmentation υπάρχει και στην προηγούμενη ενότητα.

Ο χρόνος που χρειάζονται τα Windows για να φορτώσουν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από την ποσότητα των εφαρμογών που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας.
Φυσικά, δε ξεχνάμε να τονίσουμε ότι η ύπαρξη ιών στο σύστημα σας επηρεάζει και την ταχύτητα του υπολογιστή σας. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προχωρήσετε σε καθαρισμό όλων των malware εφαρμογών από το pc σας.
Τελευταίο ενδεχόμενο είναι η ύπαρξη ελαττωματικού δίσκου στο σύστημα σας. Αν οι τεχνικοί της AthensPC παρατηρήσουν κάτι τέτοιο, θα σας προτείνουν γίνει ένας συνολικός έλεγχος του υπολογιστή σας πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε εργασία.

Τι προσφέρει η βελτίωση λειτουργίας σκληρού δίσκου;

Η βελτίωση λειτουργίας ενός δίσκου υπολογιστή προσφέρει ταχύτερη πρόσβαση στα αρχεία σας καθώς και λιγότερη φθορά των κεφαλών του. Η βελτίωση αυτή μπορεί να γίνει μόνο σε μηχανικούς δίσκους και όχι σε SSD. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως ανασυγκρότηση δίσκου η/υ.

Η διαδικασία αποτελείται από τρία στάδια:

Καθαρισμός των άχρηστων αρχείων και προγραμμάτων, ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο ελεύθερος χώρος στο σκληρό δίσκο. Σίγουρα ένα πλήρες disk cleanup μέσα από τα Windows θα βοηθούσε σε αυτή την διαδικασία. Όμως δεν είναι το μόνο σημείο που υπάρχουν άχρηστα αρχεία.
Πώς δημιουργείται ο κατακερματισμός των αρχείων;

Οι μηχανικοί δίσκοι γράφουν ένα αρχείο στο πρώτο ελεύθερο χώρο που θα βρουν στον δίσκο. Αν ο ελεύθερος χώρος είναι μικρότερος από το αρχείο, τότε το αρχείο κόβεται σε δυο ή παραπάνω κομμάτια και γράφεται στις επόμενες διαθέσιμες θέσεις. Αυτό λέγεται κατακερματισμός των αρχείων. Ο δίσκος κουράζεται πολύ παραπάνω όταν διαβάζει τμηματικά ένα αρχείο, πάρα όταν είναι ενωμένο σε ένα και μόνο κομμάτι.
Στο δεύτερο στάδιο της βελτίωσης του δίσκου σας, ενώνουμε όλα αυτά τα κομμάτια σε ολόκληρα αρχεία. Το αποτέλεσμα της ανασυγκρότησης είναι η αύξηση της ταχύτητας και μείωση της φθοράς του σκληρού δίσκου.

Το τελευταίο στάδιο βασίζεται στην αναγνώριση των αρχείων συστήματος, με ποια σειρά διαβάζονται και πόσο συχνά. Δημιουργείται έτσι μια ιδανική λίστα με την πιο γρήγορη σειρά που θα έπρεπε να είναι αποθηκευμένα τα αρχεία σας. Στην AthensPC προσέχουμε η τελική τοποθέτηση των αρχείων να γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε αυτά που είναι υπεύθυνα για την απόδοση του υπολογιστή σας, να βρίσκονται στις πρώτες φυσικές θέσεις του δίσκου. Εκμεταλλευόμαστε έτσι την διπλάσια ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής που δίνει ένας HDD στις πρώτες θέσεις αποθήκευσης του.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει την ταχύτητα ανάγνωσης ενός υγιούς σκληρού δίσκου 1000GB. Παρατηρείστε πώς η ταχύτητα ανάγνωσης ξεκινά από τα 108 MB/s και καταλήγει σε 51 MB/s, δηλαδή σχεδόν η μισή. Η εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε για τον συγκεκριμένο έλεγχο είναι η HD Tune Pro 5.6.
Ταχύτητα ανάγνωσης ενός υγιούς σκληρού δίσκου

Ρυθμίσεις επιτάχυνσης του υπολογιστή σας.

Κάθε λειτουργικό σύστημα έχει ρυθμίσεις που μπορούν να αλλάξουν και να προσφέρουν καλύτερη ανταπόκριση. Animation και εφέ καθυστερούν πολλές φορές το σύστημα σας, ειδικά αν ο υπολογιστής σας δεν έχει τις μέγιστες προδιαγραφές. Καθυστέρηση μπορεί να προκαλούν προγραμματισμένες εργασίες και εφαρμογές, που τρέχουν κατά την εκκίνηση. Ειδικά αυτές που εμφανίζουν tray icons.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις αυτόματες ανιχνεύσεις για ιούς, καθώς κάποιες εφαρμογές antivirus μπορεί να σαρώνουν πολύ συχνά τον υπολογιστή σας. Αποφεύγουμε καθημερινά full scan για ιούς, καθώς πιο πολύ θα ταλαιπωρήσουν τον υπολογιστή σας παρά θα προσφέρουν κάτι. Η επιλογή ενός καλού προγράμματος προστασίας στον υπολογιστή σας παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από το πόσο συχνά κάνετε ανίχνευση για ιούς. Η επανάληψη μια τέτοιας εργασίας καθημερινά είναι περιττή.

Οι εργασίες που εκτελούμε στην AthensPC περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο λειτουργικό σύστημα καθώς και στις εφαρμογές. Με σημασία στη λεπτομέρεια, παρέχουμε πάντα τη μέγιστη απόδοση του υπολογιστή σας.
Τι μπορείτε να κάνετε...
Η σελίδα υποστήριξης της HP έχει ένα καλό άρθρο σχετικά με την βελτίωση της ταχύτητας του υπολογιστή σας. Γράφει για την εικονική μνήμη του υπολογιστή, την απενεργοποίηση οπτικών εφέ, για την εκκαθάριση συστήματος και διάφορες άλλες βελτιώσεις. Προχωρείτε στην ανάγνωση ή εκτέλεση του περιεχόμενου του συνδέσμου, με δική σας ευθύνη. Το κείμενο αναφέρεται στα Windows 7 αλλά σχεδόν τα περισσότερα είναι εφαρμόσιμα μέχρι και στα Windows 10.
https://support.hp.com/gr-el/document/c03415402
Τι δεν πρέπει να κάνετε...
Μην κατεβάζετε εφαρμογές επιτάχυνσης του υπολογιστή σας. Δεν υπάρχει κάποιο αποκλειστικό πρόγραμμα που θα κάνει καλή δουλειά. Σε γενικές γραμμές μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον υπολογιστή σας.
κοινοποιήστε στο facebookκάντε tweet στο twitterκοινή χρήση στο google+
πήγαινε πίσωπήγαινε πάνω
Επισκευθείτε το πιο έξυπνο blog για υπολογιστές της AthensPC
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε δωρεάν διαγνώσεις
Απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη η/υ μέσω internet
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε εγγύηση στις εργασίες μας
Παραλαμβάνουμε λάπτοπ και υπολογιστές με απόλυτη ασφάλεια
PC Service HelpDesk δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη
Επικοινωνίστε με την AthensPC χάρτης καταστήματος


Ενδεικτικές μάρκες laptop και υπολογιστών
turboX hp lenovo dell lg samsung toshiba asus sony vaio acer fujitsu innovator vero quest
Ενδεικτικές μάρκες υπολογιστών και laptop που παρέχουμε τεχνική υποστήριξη είναι HP Turbo-X LG Lenovo Dell Packard Bell Samsung IBM Toshiba Asus Sony VAIO Compaq Acer Innovator Quest MSI Fujitsu Siemens Alienware Vero. Όλα τα ονόματα προϊόντων, τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους. Όλα τα ονόματα εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται για λόγους αναγνώρισης και μόνο. Η χρήση αυτών των ονομάτων, λογοτύπων και εμπορικών σημάτων δεν υπονοεί την έγκριση ή την υιοθέτησή τους.


AthensPC Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες
Η AthensPC είναι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες
AthensPC
    Διεύθυνση : Αίγλης 3 & Ναρκίσσων Νέο Ηράκλειο Αθήνα ΤΚ 14121 GR
    Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 2828912
Copyright ©2009-2017 AthensPC All Rights Reserved Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Special thanks Kounou&Sons
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού