Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχική > Επισκευή laptop > Αλλαγή σκληρού δίσκου laptop

Αλλαγή σκληρού δίσκου laptop

Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%
αναβάθμιση hdd σκληρό δίσκο laptop

Δωρεάν έλεγχος όλου του φορητού σας
Εντοπισμός προβλήματος ή βλάβης δίσκου
Αλλαγή και αναβάθμιση σκληρού δίσκου
Αντικατάσταση με νέα αξιόπιστα ανταλλακτικά
Τελικός έλεγχος καλής λειτουργίας του laptop σας


Οι 3 πιο βασικές αιτίες βλάβης σκληρού δίσκου και τι να προσέχετε.

Στους φορητούς υπολογιστές η βλάβη του σκληρού δίσκου είναι πιο συχνή από οποιαδήποτε άλλη. Συνήθως εμφανίζεται στα 3 με 6 χρόνια, χωρίς φυσικά αυτό να είναι απόλυτος κανόνας. Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Παρακάτω θα αναφέρουμε τους 3 πιο βασικούς.

Ο πιο εύκολος τρόπος να χαλάσετε τον μηχανικό σκληρό δίσκο του φορητού είναι τα χτυπήματα, οι πτώσεις και τα τραντάγματα. Κάποιες φορές, αρκεί ένα μικρό χτύπημα, ειδικά όταν το laptop είναι σε λειτουργία, για να χαλάσει ο δίσκος. Ενώ μπορεί να πέσει από αρκετό ύψος και να μην πάθει βλάβη. Πρέπει να προσέχετε πολύ κατά την μεταφορά του. Καλύτερα να το μετακινείτε όταν είναι κλειστό γιατί οι κεφαλές του δίσκου κλειδώνουν σε ασφαλή θέση.

Η εσωτερική θερμοκρασία του HDD μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση του. Αποδεκτές θερμοκρασίες για την καλή λειτουργία του είναι 20 με 50 βαθμούς. Οτιδήποτε εκτός αυτής της διακύμανσης, είναι επικίνδυνο. Αποφύγετε τη χρήση του laptop σε περιβάλλον με ακραίες θερμοκρασίες, πχ στο χιόνι ή στην παραλία. Έτσι, υποβάλετε σε crash test την αντοχή, όχι μόνο του δίσκου, αλλά ολόκληρου του λαπτοπ σας.

Ιδανικές θερμοκρασίες δίσκου είναι 30 με 35 βαθμοί για να έχει τη μέγιστη διάρκεια ζωής. Εάν το laptop σας δείχνει σημάδια υπερθέρμανσης, μη καθυστερήσετε να κάνετε εσωτερικό καθαρισμό από την σκόνη που έχει εγκλωβιστεί μέσα του. Όσο πιο πολύ καιρό δουλεύει ο δίσκος σε λάπτοπ που υπερθερμαίνεται, τόσο πιο πολύ ταλαιπωρείται.

Το συνεχές downloading καθώς και η αδιάκοπη χρήση του, ταλαιπωρούν τον δίσκο. Αν κάνετε συχνά χρήση εφαρμογών διαμοιρασμού αρχείων όπως P2P, ο δίσκος σας κουράζεται αρκετά. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε αρχείο γράφεται σε μικρά τυχαία κομμάτια, και μετά διαβάζεται πάλι σε κομμάτια.

Το αποτέλεσμα είναι οι κεφαλές του μηχανικού δίσκου να κινούνται συνεχώς για να πραγματοποιήσουν την κάθε ανάγνωση και εγγραφή. Ακόμα και στους SSD μειώνεται η διάρκεια ζωής, λόγω των πολλών εγγραφών στα chips τους.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείνετε το laptop σας, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ώστε να ξεκουράζεται και να μην το αφήνετε ανοιχτό για 24ωρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χαμηλώστε αρκετά την ταχύτητα του upload και download ώστε να υπάρχει λιγότερη φθορά.

Γιατί συνολική διάγνωση του φορητού σας πριν την εγκατάσταση δίσκου.

Η αλλαγή σκληρού δίσκου πρέπει να γίνει στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο δίσκος που είναι ήδη μέσα στο λάπτοπ, είναι πράγματι ελαττωματικός. Άλλη περίπτωση είναι αν επιθυμείτε να αναβαθμίσετε την χωρητικότητα ή την ταχύτητα του. Σε κάθε περίπτωση πρέπει πρώτα να ελεγχτεί προσεκτικά ο φορητός σας.

Ενδέχεται ο δίσκος που ήδη έχετε να μην έχει πρόβλημα. Μπορεί η περίεργη συμπεριφορά του να οφείλεται σε ιούς ή σε ελαττωματικό μετασχηματιστή. Πρέπει να ελεγχτεί η κατάσταση του SATA controller καθώς κάποιες φορές εμφανίζει βλάβη αυτός και όχι ο δίσκος σας. Ένα άλλο παράδειγμα είναι αν διαπιστωθεί ελαττωματικό partition table, τότε προχωράμε σε επιδιόρθωση του χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση σκληρού δίσκου.

Φυσικά, όπως σε κάθε αναβάθμιση, η γενική κατάσταση του λαπτοπ θα μας δείξει αν πραγματικά αξίζει να προχωρήσετε. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν επικείμενες βλάβες, για τις οποίες θα πρέπει να ενημερωθείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Επιλογή αξιόπιστων ανταλλακτικών από κορυφαίες μάρκες.

Η ιστοσελίδα της Acronova.com ασχολείται με την αποθήκευση δεδομένων και έχει ένα κατατοπιστικό στατιστικό με την διάρκεια ζωής διαφόρων αποθηκευτικών μέσων. Ένα από τα συμπεράσματα τους είναι ότι οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι χαλάνε πιο γρήγορα, σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα.
Διάρκεια ζωής αποθηκευτικών μέσων
Η επιλογή ανταλλακτικών δίσκων θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Παρόλο που φαίνεται λογικό να τοποθετηθεί το ίδιο μοντέλο δίσκου, που είχε το λάπτοπ κατά την παραγωγή του, μας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουμε κάποιο, ακόμη καλύτερο ανταλλακτικό.

Ο σκληρός δίσκος δεν παράγεται από τον κατασκευαστή του laptop. Έτσι, δεν έχουμε περιορισμούς από την εταιρία που φτιάχνει το λαπτοπ και επιλέγουμε ελεύθερα. Ο νέος δίσκος μπορεί να είναι πιο γρήγορος, μεγαλύτερος σε χωρητικότητα ή με μεγαλύτερη εγγύηση, που φτάνει τα 5 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, τεχνικός της AthensPC είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει να επιλέξετε τον κατάλληλο για τις ανάγκες σας, παρουσιάζοντας σας κάθε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα που περιλαμβάνει η κάθε επιλογή. Προτείνουμε μόνο κορυφαία μοντέλα από καταξιωμένους κατασκευαστές, απολύτως συμβατά με τον φορητό υπολογιστή σας. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή του SSD, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω.

Αναβάθμιση δίσκου σε SSD ή SSHD.

Η επιλογή ενός SSD δίσκου, έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς και μειονεκτήματα. Οι Solid State Drives (δίσκoi στερεάς κατάστασης) είναι πιο ευαίσθητοι στο κακό ηλεκτρικό ρεύμα. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να προηγείται προσεχτικός έλεγχος του φορτιστή και του SATA controller πριν μια τέτοια αναβάθμιση. Ακόμα, είναι πολύ πιο ακριβοί και με λιγότερη χωρητικότητα από τους απλούς δίσκους. Η τιμή τους είναι πολλαπλάσια από έναν μηχανικό.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα ανάγνωσης που προσφέρουν, ο οποία μπορεί να είναι και 3 φορές πιο γρήγορη από ένα κοινό δίσκο. Έτσι απολαμβάνετε γρήγορη εκκίνηση του συστήματος και των εφαρμογών.
Η χαμηλή θερμοκρασία τους είναι ένα δεύτερο πλεονέκτημα, ιδιαίτερα χρήσιμο στα laptop που ο χώρος είναι περιορισμένος και είναι πιο ευαίσθητα στις υπερθερμάνσεις.

Οι μεγαλύτερες αντοχές σε κραδασμούς και χτυπήματα είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό, πολύ σημαντικό στους φορητούς υπολογιστές.

Οι SSHD είναι υβριδικοί δίσκοι, που συνδυάζουν μηχανικά μέρη με γρήγορη flash memory για να μεταφέρουν τα δεδομένα. Είναι μια ενδιάμεση λύση και έχουν χαμηλότερο κόστος ανά gigabyte αλλά δεν είναι το ίδιο γρήγοροι με τους SSD.

Σχεδόν όλα τα νέα laptop μπορούν να αναβαθμίσουν σε SSD ή SSHD. Για τα παλιά μοντέλα όμως υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Δεν αρκεί να υπάρχει Serial ATA controller αλλά πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχοι drivers, καθώς και η μητρική να είναι ικανή να υποστηρίξει το AHCI (Advance Host Controller Interface).
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στο revision του SATA που έχει η μητρική. Παράδειγμα, το SATA 1.0 έχει δίαυλο μεταφοράς, ικανό να μεταφέρει μέχρι 150 MB/s, με αποτέλεσμα ένας απλός SSD να δουλεύει στο 1/3 της ταχύτητας του. Το SATA 2.0 μεταφέρει 300 MB/s, όπου και πάλι χάνεται αρκετή ταχύτητα. Ιδανικές εκδόσεις SATA για SSD είναι 3.0 και πάνω, που έχουν δίαυλο ικανό να μεταφέρει 600 MB/s.

Διαδικασία αντικατάστασης δίσκου στο laptop σας.

Αφού επιλέξετε το ανταλλακτικό που ταιριάζει στις ανάγκες σας, προχωράμε άμεσα στην αντικατάσταση του παλιού σας δίσκου. Αποσυναρμολογείται ο φορητός σας και τοποθετείται με πολύ προσοχή ο νέος σας σκληρός. Συνήθως βρίσκεται στο κάτω μέρος του laptop, κάτω από το πληκτρολόγιο ή την μητρική, εξαρτάται από τον κατασκευαστή και τον τύπο του φορητού σας.

Αφού τοποθετηθεί το ανταλλακτικό επανασυρναμολούμε το σύστημα σας και κάνουμε τον τελικό έλεγχο ώστε να εξασφαλίσουμε την ποιότητα αλλά και την 1 έτους εγγύηση στην εργασία τοποθέτησης δίσκου. Όλα αυτά σε τιμή προσφοράς, με τελικό κόστος 17€ (δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ). Η εγγύηση ανταλλακτικού διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο δίσκου που θα επιλέξετε.
Τι μπορείτε να κάνετε...
Το παρακάτω άρθρο της σελίδας TheGuardian.com παρουσιάζει και αναλύει ένα κλασσικό ερώτημα. Αν αξίζει να αντικαταστήστε τον σκληρό δίσκο του λαπτοπ σας με έναν SSD. Παρουσιάζει αναλυτικά επιχειρήματα για τον αν πρέπει να κάνετε μια τέτοια αναβάθμιση ή όχι. Διαβάζετε το άρθρο και προχωρείτε σε οποιαδήποτε επιλογή με δική σας ευθύνη.
https://www.theguardian.com/technology/askjack/2016/feb/04/is-it-worth-swapping-my-laptop-hard-drive-for-an-ssd
Τι δεν πρέπει να κάνετε...
Μη αγοράσετε κάποιο ανταλλακτικό χωρίς να επαληθεύσετε πρώτα τη συμβατότητα του. Για να αντικαταστήσετε τον σκληρό σας δίσκο χρειάζεται να έχετε εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις. Παρόλα αυτά, αν αναβαθμίζετε μόνοι το laptop σας, πριν προχωρήσετε στην αγορά οποιουδήποτε ανταλλακτικού, ελέγξτε τη συμβατότητα του δίσκου μέσω της σελίδας του κατασκευαστή ή καλέστε την τεχνική υποστήριξη της αντιπροσωπείας.
Πιθανόν σας ενδιαφέρει...
Οι μαγνητικοί δίσκοι αποτελούν την πιο παλιά τεχνολογία στο laptop σας. Πρώτη φορά δημιουργήθηκαν από την IBM το 1956 και είχαν μέγεθος ενός ψυγείου. Με τα χρόνια συνεχώς μειώνεται το φυσικό μέγεθος και το κόστος τους, σε αντίθεση με την χωρητικότητα που αυξάνεται.
Video
Δείτε στο παρακάτω video την διαδικασία παραγωγής μέσα στο εργοστάσιο της Western Digital. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται ρομποτικά και άλλα, τελευταίας τεχνολογίας συστήματα.
Διαδικασία παραγωγής σκληρού δίσκου μέσα στο εργοστάσιο της Western Digital
κοινοποιήστε στο facebookκάντε tweet στο twitterκοινή χρήση στο google+
πήγαινε πίσωπήγαινε πάνω
Επισκευθείτε το πιο έξυπνο blog για υπολογιστές της AthensPC
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε δωρεάν διαγνώσεις
Απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη η/υ μέσω internet
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε εγγύηση στις εργασίες μας
Παραλαμβάνουμε λάπτοπ και υπολογιστές με απόλυτη ασφάλεια
PC Service HelpDesk δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη
Επικοινωνίστε με την AthensPC χάρτης καταστήματος


Ενδεικτικές μάρκες laptop και υπολογιστών
turboX hp lenovo dell lg samsung toshiba asus sony vaio acer fujitsu innovator vero quest
Ενδεικτικές μάρκες υπολογιστών και laptop που παρέχουμε τεχνική υποστήριξη είναι HP Turbo-X LG Lenovo Dell Packard Bell Samsung IBM Toshiba Asus Sony VAIO Compaq Acer Innovator Quest MSI Fujitsu Siemens Alienware Vero. Όλα τα ονόματα προϊόντων, τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους. Όλα τα ονόματα εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται για λόγους αναγνώρισης και μόνο. Η χρήση αυτών των ονομάτων, λογοτύπων και εμπορικών σημάτων δεν υπονοεί την έγκριση ή την υιοθέτησή τους.


AthensPC Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες
Η AthensPC είναι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες
AthensPC
    Διεύθυνση : Αίγλης 3 & Ναρκίσσων Νέο Ηράκλειο Αθήνα ΤΚ 14121 GR
    Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 2828912
Copyright ©2009-2017 AthensPC All Rights Reserved Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Special thanks Kounou&Sons
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού