Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχική > Επισκευή laptop > Επισκευή μητρικής laptop

Επισκευή μητρικής laptop

Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%
BGA μητρική πλακέτα reballing reflow laptop

Διαγνωστικός έλεγχος όλου του φορητού
Εκτίμηση της διάρκειας ζωής των εξαρτημάτων του
Επισκευή μητρικής πλακέτας στο laptop
Αντικατάσταση motherboard με νέο ανταλλακτικό
Επαναληπτικός έλεγχος και παράδοση


Μία ελαττωματική μητρική καθορίζει την κατάσταση όλου του laptop.

Η μητρική πλακέτα είναι το βασικό κύκλωμα στο οποίο συνδέονται και τροφοδοτούνται με ρεύμα όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα του λάπτοπ. Μία ελαττωματική μητρική δείχνει τη γενική εικόνα του λάπτοπ σας. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις εργοστασιακού λάθους.

Δεν είναι σπάνιο μέσα στους πρώτους μήνες από την αγορά ενός laptop, η μητρική πλακέτα να εμφανίσει προβλήματα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει λόγω προβλήματος κατά την κατασκευή και συνήθως αντικαθίσταται από την αντιπροσωπεία, όταν είναι μέσα στην εγγύηση. Μητρικές όμως που κάηκαν ή χάλασαν εκτός εγγύησης, σχεδόν πάντα, φανερώνουν προβλήματα που προϋπήρχαν στο λάπτοπ, για αρκετό καιρό. Παρακάτω εξηγούμε πώς οι λόγοι που χαλάνε τη μητρική, δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστα τα υπόλοιπα ανταλλακτικά του.

3 αιτίες που προκαλούν βλάβη στο motherboard του φορητού υπολογιστή σας.

Η πιο συχνή αιτία που μπορεί να χαλάσει μία μητρική πλακέτα είναι η υψηλή θερμοκρασία. Όλοι οι φορητοί υπολογιστές συγκεντρώνουν σκόνη την ώρα που λειτουργούν. Σιγά σιγά αυτή η σκόνη κλείνει τους εσωτερικούς αεραγωγούς της ψήκτρας του επεξεργαστή. Έτσι, η εσωτερική θερμοκρασία ξεπερνάει τις επιτρεπτές τιμές.
Εάν δεν αφαιρεθεί η σκόνη, δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση. Ακόμα και αν αγοράσετε μια βάση λάπτοπ, η πτώση της θερμοκρασίας του επεξεργαστή δεν θα ξεπεράσει τους -10 βαθμούς, στην καλύτερη περίπτωση.

Θερμοκρασίες επικίνδυνες για την μητρική είναι από 70 βαθμούς και πάνω. Δεν είναι όμως επιβλαβείς μόνο για το motherboard. H θερμοκρασία της CPU μεταφέρεται σε όλα τα εξαρτήματα του laptop σας, όπως στο σκληρό δίσκο, την κάρτα γραφικών, DVD recorder, μπαταρία, hinges οθόνης και φυσικά στα πλαστικά καπάκια.

Αποτέλεσμα είναι να αποκολλείται η κάρτα γραφικών, να πέφτει η απόδοση και η διάρκεια ζωής του σκληρού δίσκου, να χαλάει ολοκληρωτικά ο οπτικός οδηγός DVD, να μειώνεται υπερβολικά η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και να σπάνε ή να ραγίζουν τα πλαστικά καπάκια και οι μεντεσέδες οθόνης από τις συνεχείς συστολές - διαστολές.
Η δεύτερη αιτία βλάβης στη μητρική πλακέτα φορητού υπολογιστή είναι η υγρασία. Φαινόμενο πιο συχνό σε laptop που λειτουργούν σε νησιωτικές ή παραθαλάσσιες περιοχές. Εάν λειτούργησαν σε περιβάλλον με υψηλά ποσοστά υγρασίας, έστω και για λίγες μέρες, μπορεί να βραχυκυκλώσουν τη μητρική, καθώς και άλλα εξαρτήματα τους.
Δεν αποκλείεται να ξεκινήσει μια διαδικασία οξείδωσης που θα πάρει αρκετό καιρό να ολοκληρωθεί, κι ας έχουν απομακρυνθεί από την πηγή της υγρασίας.

Η θερμοκρασία θα βοηθήσει να αυξηθεί η ποσότητα της υγρασίας στο εσωτερικό του laptop σας. Η σκόνη μαζί με την υγρασία θα φτιάξει ένα αγώγιμο υλικό όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα από ένα σημείο της πλακέτας σε άλλο. Η επίπτωση της υγρασίας, επηρεάζει όλα τα εξαρτήματα του φορητού υπολογιστή σας, όχι μόνο του motherboard.

Αν όμως πέσει νερό ή άλλο υγρό απευθείας στο laptop σας, οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο άμεσες. Αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η μητρική θα χαλάσει. Σε τέτοια περίπτωση, πρέπει το συντομότερο να έρθει στο εργαστήριο μας για καθαρισμό από υγρά χωρίς να δοκιμάσετε ούτε μια φορά να τον ξεκινήσετε και αφαιρώντας άμεσα την τροφοδοσία και την μπαταρία του. Η συγκεκριμένη εργασία πρέπει να γίνει μέσα το πολύ μέσα σε 24 με 48 ώρες. Κάθε προσπάθεια εκκίνησης του λάπτοπ σας θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στην μητρική.
Τρίτη αιτία βλάβης μητρικής είναι το σπάσιμο της, σε οποιοδήποτε σημείο. Αρκεί απλά να τραβήξαμε βάρβαρα ένα USB stick και να έσπασε η θύρα υποδοχής. Ή να έπεσε το laptop και να προκάλεσε ρήξη στην κεντρική πλακέτα. Πτώσεις και χτυπήματα ευθύνονται και για βλάβες στους σκληρούς δίσκους και τις οθόνες των φορητών υπολογιστών.
Στην AthensPC προσέχουμε ιδιαίτερα την κατάσταση των υπόλοιπων εξαρτημάτων, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ελαττωματικό motherboard. Γνωρίζουμε ότι πιθανόν πρόκειται για ένα laptop με ταλαιπωρημένα όλα τα εξαρτήματα του. Έτσι, προτού προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε επισκευή, εκτελούμε λεπτομερή διαγνωστικά σε κάθε ένα εξάρτημα του φορητού υπολογιστή σας.

Παρακάτω απεικονίζεται ένα motherboard laptop, αποσυνδεδεμένο από τα υπόλοιπα ανταλλακτικά.
Aποσυναρμολογημένο motherboard laptop

Συμφέρει πάντα η επισκευή μητρικής λάπτοπ;

Για να προχωρήσουμε σε μια επισκευή ή αντικατάσταση μητρικής, θα πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι αξίζει το αρκετά υψηλό κόστος επισκευής. Απαραίτητη προϋπόθεση όλα τα υπόλοιπα ανταλλακτικά του φορητού υπολογιστή να είναι σε καλή κατάσταση και να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Είναι ανούσιες οι απεγνωσμένες προσπάθειες να κρατήσουμε στη ζωή ένα laptop που έχει κάνει τον κύκλο του. Όταν δηλαδή έχει φτάσει στο σημείο όπου αρκετά εξαρτήματα του εμφανίζουν προβλήματα και φθορά.

Ο κύκλος ζωής ενός laptop επηρεάζεται πολύ από την εσωτερική θερμοκρασία, της πτώσεις και τα χτυπήματα, καθώς και την υγρασία που έχει δεχτεί. Ο τεχνικός φορητών υπολογιστών οφείλει να διερευνήσει υπεύθυνα τη συνολική κατάσταση του συστήματος σας και να σας συμβουλέψει ανάλογα. Τα πάντα μπορούν να επισκευαστούν, αρκεί μόνο να αξίζει το κόστος και να υπάρχει αποδεδειγμένη διάρκεια ζωή στο laptop σας.

Τι διάρκεια ζωής έχει ένα επαγγελματικό reflow και reballing.

Οι δύο συγκεκριμένες τεχνικές αφορούν την επανακόλληση chip πάνω στη μητρική. Προσεγγίζουν μεθόδους που υλοποιούνται σε ένα εργοστάσιο κατασκευής motherboard. Όμως δεν μπορούν να φτάσουν το ίδιο επίπεδο κόλλησης. Συνήθως έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και δεν προσφέρουν την ίδια εξασφάλιση καλής λειτουργίας που θα πρόσφερε ένα καινούργιο ανταλλακτικό.

Συγκεκριμένα το reballing μπορεί να κρατήσει από μερικούς μήνες έως ενάμισι χρόνο. Το reflow έχει ακόμα μικρότερη διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάσει το πολύ τον ένα χρόνο. Όλα τα παραπάνω, βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία επισκευών από έμπειρους ηλεκτρονικούς, με χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Επισκευή ή αντικατάσταση μητρικής πλακέτας σε φορητό υπολογιστή.

Η ποιότητα μίας επισκευής χαρακτηρίζεται από την αντοχή της στον χρόνο. Στην AthensPC επιλέγουμε λύσεις που ελαχιστοποιούν τα ποσοστά επανεμφάνισης του ίδιου προβλήματος.

Επισκευή μητρικής προτείνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου ο φορητός υπολογιστής είναι σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχει άλλη λύση. Οι χρεώσεις ποικίλουν ανάλογα το μοντέλο αλλά και τον τρόπο της επισκευής, με κόστος που ξεκινάει από τα 40€ και μπορεί να ξεπεράσει τα 100€ (δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ).

Η αντικατάσταση μητρικής είναι μια καλή λύση εφόσον το laptop γενικά είναι σε άριστη κατάσταση. Προσφέρει μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι μια οριστική λύση. Θα πρέπει όμως το κόστος του ανταλλακτικού να είναι σε λογικά πλαίσια. Εάν ή συνολική χρέωση ξεπερνά την μισή σημερινή αξία του φορητού σας υπολογιστή, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά αν θα προχωρήσετε σε μια τέτοια επισκευή. Το κόστος εργασίας εγκατάστασης motherboard είναι 40€ (δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ) και έχει εγγύηση 3 μήνες. Το κόστος του ανταλλακτικού μητρικής εξαρτάται από το μοντέλο.
Συχνές ερωτήσεις...
Γιατί το λαπτοπ μου χάνει την ώρα;

Το πιο πιθανό είναι να έχει αδειάσει η μπαταρία BIOS που βρίσκεται συνδεδεμένη πάνω στη μητρική. Είναι μία βλάβη που διορθώνεται σχετικά εύκολα. Απαιτείται αγορά καινούργιου ανταλλακτικού με χαμηλό κόστος.
Πιθανόν σας ενδιαφέρει...
Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε παραπάνω για τις rework επισκευές, το reballing, reflow, BGA και το PCB διαβάστε το παρακάτω άρθρο. Απευθύνεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονικούς και τεχνικούς φορητών υπολογιστών. Προχωρείτε στην ανάγνωση του με δική σας ευθύνη. Οδηγίες και τεχνικές που περιγράφονται στην σελίδα ή σε συνδέσμους που βρίσκονται σε αυτήν, δεν μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους και δεν προτείνουμε σε καμιά περίπτωση να προχωρήστε σε οποιαδήποτε ενέργεια.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rework_%28electronics%29

κοινοποιήστε στο facebookκάντε tweet στο twitterκοινή χρήση στο google+
πήγαινε πίσωπήγαινε πάνω
Επισκευθείτε το πιο έξυπνο blog για υπολογιστές της AthensPC
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε δωρεάν διαγνώσεις
Απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη η/υ μέσω internet
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε εγγύηση στις εργασίες μας
Παραλαμβάνουμε λάπτοπ και υπολογιστές με απόλυτη ασφάλεια
PC Service HelpDesk δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη
Επικοινωνίστε με την AthensPC χάρτης καταστήματος


Ενδεικτικές μάρκες laptop και υπολογιστών
turboX hp lenovo dell lg samsung toshiba asus sony vaio acer fujitsu innovator vero quest
Ενδεικτικές μάρκες υπολογιστών και laptop που παρέχουμε τεχνική υποστήριξη είναι HP Turbo-X LG Lenovo Dell Packard Bell Samsung IBM Toshiba Asus Sony VAIO Compaq Acer Innovator Quest MSI Fujitsu Siemens Alienware Vero. Όλα τα ονόματα προϊόντων, τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους. Όλα τα ονόματα εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται για λόγους αναγνώρισης και μόνο. Η χρήση αυτών των ονομάτων, λογοτύπων και εμπορικών σημάτων δεν υπονοεί την έγκριση ή την υιοθέτησή τους.


AthensPC Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες
Η AthensPC είναι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες
AthensPC
    Διεύθυνση : Αίγλης 3 & Ναρκίσσων Νέο Ηράκλειο Αθήνα ΤΚ 14121 GR
    Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 2828912
Copyright ©2009-2017 AthensPC All Rights Reserved Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Special thanks Kounou&Sons
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού