Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχική > Επισκευή laptop > Επισκευή υπερθέρμανσης laptop

Επισκευή υπερθέρμανσης laptop

Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%
πολύ ζεστό λαπτοπ θόρυβος ανεμιστηράκι

Μέτρηση θερμοκρασίας CPU, GPU, HDD και μητρικής
Αποσυναρμολόγηση και εσωτερικός καθαρισμός από σκόνη
Αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας με νέα υψηλής ποιότητας
Λίπανση hinges και fan bearing
Καθαρισμός συνδέσμων και καλωδιοταινιών
Αντιμικροβιακός καθαρισμός πληκτρολογίου
Καθαρισμός οθόνης και εξωτερικών πλαστικών


Διάγνωση όλου του φορητού και καταγραφή θερμοκρασιών.

Πριν από κάθε επισκευή ελέγχουμε το σύστημα γενικά, για τυχόν προβλήματα. Στη περίπτωση της υπερθέρμανσης είναι ακόμα πιο σημαντικός ο εξονυχιστικός έλεγχος όλων των εξαρτημάτων. Καταγράφουμε τις ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες του επεξεργαστή, της μητρικής, της κάρτας γραφικών και του σκληρού δίσκου. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας γίνεται σε συνθήκες πλήρους φόρτου εργασίας των εξαρτημάτων.

Laptop τα οποία δουλεύουν σε υψηλή θερμοκρασία αρκετό καιρό, έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί αρκετά. Όχι μόνο τα ψηφιακά τους κυκλώματα αλλά και τα πλαστικά τους μέρη. Στην AthensPC ελέγχουμε την αντοχή κάθε ενός εξαρτήματος ξεχωριστά, πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε επισκευή υπερθέρμανσης.

Λάθος προσπάθειες καθαρισμού ενός ζεστού laptop.

Σε κάθε περίπτωση, για να καθαρίσει εσωτερικά ένα λαπτοπ πρέπει να γίνει πλήρης αποσυναρμολόγηση. Όλες οι υπόλοιπες μέθοδοι είναι πρόχειρες ή επικίνδυνες λύσεις. Οι βάσεις με ανεμιστήρα δεν είναι λύση στο πρόβλημα της εσωτερικής σκόνης.
Βάζω ηλεκτρική σκούπα στον φορητό μου. Δεν θα δείτε διαφορά στην θερμοκρασία με αυτόν τον τρόπο. Έστω και αν χρησιμοποιήσετε την μέγιστη ταχύτητα της σκούπας σας, δεν θα καταφέρει να αφαιρέσει τη σκόνη που φράζει την ψήκτρα. Η απορρόφηση της σκούπας δεν μπορεί να περάσει επαρκώς από τους μικρούς αεραγωγούς του λάπτοπ, ώστε να απομακρύνει τη σκόνη.

Επίσης, αν η ηλεκτρική σκούπα χρησιμοποιηθεί στην είσοδο του ανεμιστήρα, θα τον αναγκάσει να περιστραφεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα με πιθανότητα να τον κάψει. Είναι άσκοπη η χρήση της και περιέχει κίνδυνο βλάβης του fan.
Χρησιμοποιώ πεπιεσμένο αέρα και άλλα σπρέι. Μπορεί να έχετε διαβάσει σε πολλά άρθρα τη χρήση πεπιεσμένου αέρα για τον καθαρισμό του ανεμιστήρα. Πολλές φορές τα χρησιμοποιούν και τεχνικοί laptop. Όμως τα σπρέι αέρα, καθώς και όποια άλλη προσπάθεια άσκησης πίεσης με αέρα σε συναρμολογημένο λάπτοπ, εγκυμονούν κινδύνους.

Ενδέχεται να αποκολληθούν κομμάτια σκόνης από την ψήκτρα και να μπλοκάρουν την περιστροφή του ανεμιστήρα λαπτοπ. Τα κομμάτια σκόνης μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη του συστήματος περιστροφής του fan.

Κάθε δοχείο πεπιεσμένου αέρα μπορεί να βγάλει υγρασία. Ειδικά στο πρώτο πάτημα, όταν τελειώνει το δοχείο ή αν το χρησιμοποιείτε πλαγίως και όχι κάθετα. Φυσικά αυτή η υγρασία θα εξατμιστεί σε λίγα δευτερόλεπτα. Όμως αυτός ο χρόνος είναι αρκετός να ενώσει τα σωματίδια σκόνης και να δημιουργηθεί ένα συμπαγές και μεγαλύτερο σώμα σκόνης.
Όσο μεγαλύτερα τα κομμάτια σκόνης μέσα στον ανεμιστήρα, τόσο πιο δύσκολο να βγουν έξω από το laptop, οπότε συσσωρεύονται. Να έχετε υπόψη σας ότι η σκόνη πρέπει να περάσει από την ψήκτρα, σε μια διαδρομή 2-4 εκατοστά και διαμέτρου 1-2 χιλιοστών. Από αυτήν την μικρή διάμετρο τα κομμάτια σκόνης δεν μπορούν να βγουν.

Όσο περισσότερη υγρασία έχει το περιβάλλον, τόσο πιο σκληρά είναι τα κομμάτια της σκόνης. Κλασσικό παράδειγμα είναι λάπτοπ που χρησιμοποιείται σε παραθαλάσσιες περιοχές, στο οποίο δημιουργείται πολύ πιο εύκολα σκληρό σώμα σκόνης, που αφαιρείται πολύ δύσκολα.

Πώς ψύχεται το laptop και πώς μεταφέρει την θερμοκρασία του.

Ο επεξεργαστής, καθώς και άλλα chip, μεταφέρουν την θερμότητα τους μέσω της επαφής με το σύστημα ψύξης.

Η απόλυτη επαφή της CPU με την ψήκτρα θα φέρει την μέγιστη επαγωγή της θερμοκρασίας πάνω στα heat pipes. Αυτά με τη σειρά τους, θα την μεταφέρουν στα λεπτά στρώματα χαλκού στην έξοδο του ανεμιστήρα. Αυτή η αλυσιδωτή μεταφορά της θερμοκρασίας μπορεί να έχει μέχρι και 20 εκατοστά διαδρομής.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά όλο το παραπάνω σύστημα, χρειάζεται να γεμίσουμε το ελάχιστο κενό που θα μείνει ανάμεσα στα chip και στην ίδια την ψήκτρα. Το κενό αυτό δεν είναι ορατό με το μάτι και φτάνει σε μοριακό επίπεδο. Άρα θέλουμε ένα θερμοαγώγιμο υλικό για να γεμίσουμε αυτό το ελάχιστο κενό.

Αυτό το υλικό είναι οι θερμοαγώγιμες πάστες και τοποθετούνται ανάμεσα στον επεξεργαστή και την ψήκτρα. Κάποιες φορές χρειάζονται και στην κάρτα γραφικών και σε άλλα chip του φορητού υπολογιστή σας.

Με την παρακάτω εικόνα μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το πώς κυκλοφορεί ο αέρας μέσα σε ένα λάπτοπ Dell. Έχει σχεδιαστεί με το FloTHERM και παρουσιάστηκε στο blog του MentorGraphics.
(πηγή:https://blogs.mentor.com/robinbornoff/blog/2014/09/08/dell-precision-spot-on-thermal-design)
Πώς κυκλοφορεί ο αέρας μέσα σε ένα λάπτοπ

Γιατί να διαλέξετε μια καλή θερμοαγώγιμη πάστα.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε πάστες, από διάφορους κατασκευαστές. Περιέχουν ασήμι, χρυσό, διαμάντια ή άλλα υλικά, ενώ κάποιες είναι κεραμικές. Τα συστατικά τους δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την καλύτερη θερμική μεταφορά. Συνήθως όμως το κόστος τους έχει άμεση σχέση με την ποιότητα. Θα τις χωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Τις επικίνδυνες πάστες για το σύστημα σας. Ενώ κάποιες φορές έχουν καλά αποτελέσματα, όσον αφορά τη μείωση της θερμοκρασίας, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ή ακόμα και οριστική κόλληση, χωρίς δυνατότητα αφαίρεσης. Συνήθως αυτές οι πάστες δεν προτείνονται για την συγκεκριμένη εφαρμογή και δεν θα τις βρείτε εύκολα στο εμπόριο.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ασφαλείς πάστες, εύκολες στην εφαρμογή αλλά και στην αφαίρεση τους. Υπάρχουν αναλυτικές έρευνες με τα επίπεδα θερμοαγωγιμότητας ανά κυβικό εκατοστό. Οι διαφορές είναι τεράστιες από μια thermal paste σε άλλη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν πάστες που καταφέρνουν να ρίξουν τη θερμοκρασία έως και -15 βαθμούς. Άλλες ξεραίνονται πολύ σύντομα και χρειάζονται πάλι αλλαγή. Μια πάστα μπορεί να λειτουργεί αποδοτικά 1 με 6 χρόνια, ανάλογα πάντα με τις ώρες λειτουργίας του λάπτοπ.

Στην AthensPC επιλέγουμε πάντα τις καλύτερες και πιο ασφαλείς θερμοαγώγιμες πάστες. Όπως σε όλες τις επισκευές μας, έτσι και εδώ, μας ενδιαφέρει η μέγιστη ποιότητα.
Τοποθέτηση νέας θερμοαγώγιμης πάστας σε λάπτοπ
Στην παραπάνω εικόνα παρουσιάζεται η τοποθέτηση νέας θερμοαγώγιμης πάστας στην κάρτα γραφικών και στον επεξεργαστή ενός laptop.

Δεν εκτελούμε έναν απλό εσωτερικό καθαρισμό laptop.

Εκτός από την υψηλή θερμοκρασία, η σκόνη έχει και άλλες επιπτώσεις στην συσκευή σας. Παράδειγμα η εσωτερική σκόνη μπορεί να επηρεάσει το DVD-RW, τους βραχίονες της οθόνης ή και το πληκτρολόγιο. Ένας απλός καθαρισμός δεν είναι αρκετός.

Με ιδιαίτερη σημασία στη λεπτομέρεια προσφέρουμε μια γενική συντήρηση laptop:

Λίπανση των βραχίoνων (hinges) της οθόνης. Μαζεύουν εύκολα σκόνη και κολλάει η οθόνη κατά την περιστροφή της. Λόγω της πίεσης που δέχονται, μπορεί να σπάσουν στο σημείο στήριξης. Με τη σωστή λίπανση των μεντεσέδων, η οθόνη ανοιγοκλείνει πιο ομαλά και προλαμβάνουμε το σπάσιμο ή ράγισμα των πλαστικών.

Λίπανση βάσης και μαγνήτη ανεμιστήρα (fan bearing). Διευκολύνει την περιστροφή του ανεμιστήρα, μειώνοντας έτσι και το θόρυβο που κάνει. Χρησιμοποιούμε εξειδικευμένο υλικό, αποκλειστικά για ανεμιστήρες λαπτοπ.

Καθαρισμός συνδέσμων και καλωδιοταινιών. Είναι απαραίτητος. Ειδικά για την καλωδιοταινία του πληκτρολογίου, η οποία μπορεί να περιβάλλεται από αρκετή σκόνη πάνω στις επαφές της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη δουλεύουν κάποια πλήκτρα σωστά και να φαίνεται σαν να έχει χαλάσει το πληκτρολόγιο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην καλωδιοταινία του touchpad.

Αντιμικροβιακός καθαρισμός πληκτρολογίου. Συνήθως συγκεντρώνει πολύ σκόνη και φυσικά μικρόβια. Ο καθαρισμός του πληκτρολογίου είναι μια χρονοβόρα εργασία που απαιτεί πολύ προσοχή και την χρήση κατάλληλων υλικών αποκλειστικά για laptops. Η αφαίρεση του λίπους, της σκόνης και των μικροβίων θα δώσει νέα πνοή στο πληκτρολόγιο σας.

Ο προσεχτικός καθαρισμός της οθόνης και των πλαστικών του φορητού σας, θα ολοκληρώσουν την εικόνα του απόλυτα καθαρού λάπτοπ, μέσα και έξω, όπως ακριβώς θέλουμε να το παραλάβετε… άψογο!

Ο μύθος της βάσης λάπτοπ με ανεμιστήρα cooling pad.

Επικρατεί η άποψη ότι οι βάσεις με ανεμιστήρα είναι η λύση στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης. Αντιθέτως, είναι μια πρόχειρη λύση. Όταν ένα laptop εσωτερικά υπερθερμαίνεται, η βάση απλά ρίχνει λίγους βαθμούς τη θερμοκρασία.

Το αποτέλεσμα που προσφέρει δεν είναι αρκετό για laptop που εσωτερικά ξεπερνούν τους 75 βαθμούς, χωρίς βάση. Θα τεκμηριώσουμε την γνώμη μας παρακάτω αφού επισημάνουμε ότι δεν είμαστε ενάντια στη χρήση της. Σίγουρα είναι χρήσιμη κυρίως για την εργονομία που προσφέρει, για την ψύξη στον σκληρό δίσκο και την χρήση της για gaming. Όλα αυτά όμως ισχύουν μόνο όταν η εσωτερική θερμοκρασία του λάπτοπ είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Βασικά αγοράζουμε μία βάση με την υπόσχεση ότι θα ψύξει το laptop μας. Συνήθως όμως δεν αναφέρεται πόσο θα ρίξει τη θερμοκρασία και σε ποιο εξάρτημα. Πρακτικά, αυτό είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί από τους κατασκευαστές, λόγω της διαφορετικής δομής του κάθε λάπτοπ. Στους φορητούς όλα τα προβλήματα ξεκινάνε από την θερμοκρασία του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών. Αυτή είναι η θερμοκρασία που θα οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της μητρικής πλακέτας.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι βάσεις μπορούν, στην καλύτερη περίπτωση, να ρίξουν μέχρι -20 βαθμούς τα πλαστικά ή μέχρι -15 βαθμούς το σκληρό δίσκο. Αυτό είναι χρήσιμο αλλά δεν είναι αυτά τα εξαρτήματα που θα αχρηστεύσουν το laptop σας.

Η μεγάλη βλάβη θα έρθει από την CPU, τη GPU και τη motherboard. Εκεί οι βάσεις λάπτοπ δεν επαρκούν. Να περιμένετε μια πτώση 5 - 10 βαθμούς στον επεξεργαστή, χρησιμοποιώντας βάση.

Είναι οι -10 βαθμοί αρκετοί; Μόνο σε laptop με μέγιστη θερμοκρασία μέχρι 70 βαθμούς. Τότε, θα τη ρίξουν στους 60-65 βαθμούς και μπορεί έτσι να καθυστερήσει ο εσωτερικός καθαρισμός. Όμως, μέσα σε κάποιους μήνες θα έχει προστεθεί παραπάνω σκόνη στο εσωτερικό του laptop σας. Έτσι παρόλο που έχετε αγοράσει την βάση, θα φτάσετε εύκολα και πάλι πάνω από τους 70 - 75 βαθμούς.
Η βάση σε λάπτοπ με θερμοκρασία πάνω από 80 βαθμούς είναι λάθος. Ας υποθέσουμε ότι το λαπτοπ σας κάποια στιγμή, έκλεισε από υπερθέρμανση. Αυτό συνέβη επειδή η μητρική προστατεύει τον εαυτό της και το υπόλοιπο σύστημα. Έτσι, όταν η θερμοκρασία φτάσει 90 - 100 βαθμούς, το λάπτοπ κλείνει μόνο του για να μη καεί τελείως. Την ώρα που θα συμβεί αυτό έχετε δύο επιλογές:

1. Η πρώτη λύση είναι να γίνει εσωτερικός καθαρισμός και οι λοιπές εργασίες με σκοπό να ρίξουμε μέχρι και -40 βαθμούς τη θερμοκρασία του και να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

2. Η δεύτερη επιλογή είναι να αγοράσετε μια βάση και να αναγκάσετε τον υπολογιστή να δουλεύει στους 80 - 90 βαθμούς χωρίς να κλείνει. Έτσι, χωρίς να αντιληφθείτε τίποτα, θα κάψετε τον φορητό σας σιγά-σιγά. Μπορεί να δουλέψει με τη βάση για λίγο καιρό, αλλά οι 80 βαθμοί θα του προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη.
Τι μπορείτε να κάνετε...
Να λειτουργείτε τον φορητό σε καθαρό περιβάλλον, καλύτερα πάνω σε γραφείο. Το περιβάλλον είναι η αρχή όλου του προβλήματος της σκόνης στα laptop. Μια κακή χρήση πάνω σε κουβέρτες, καναπέδες, υφάσματα, μαλακές επιφάνειες και σκονισμένα γραφεία, πολλαπλασιάζει τη σκόνη που θα μαζέψει ο φορητός σας. Αποτέλεσμα είναι υψηλότερη θερμοκρασία σε συντομότερο χρόνο.

Αν αγαπημένη σας συνήθεια είναι να δουλεύετε το λάπτοπ στο κρεβάτι σας ή πάνω σε άλλη μαλακή επιφάνεια, χρησιμοποιήστε έναν δίσκο σερβιρίσματος φαγητού. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να προστατέψετε τον φορητό σας από την σκόνη και να μένουν ανοικτοί οι αεραγωγοί του. Είναι βέβαια εξίσου σημαντικό, να φροντίζετε τη σταθερή τοποθέτηση του laptop, ώστε να μη γλιστρήσει.

Διαβάστε το άρθρο του LaptopMag που περιγράφει τις αιτίες και τα προβλήματα που δημιουργεί η υπερθέρμανση στα laptops. Προχωρείτε στην ανάγνωση του άρθρου με δική σας ευθύνη.
http://www.laptopmag.com/articles/great-balls-of-fire-the-effects-and-causes-of-laptop-heat
Τι δεν πρέπει να κάνετε...
Μην επιχειρήστε να καθαρίστε μόνοι σας το laptop. Ο μόνος σωστός τρόπος είναι η πλήρης αποσυναρμολόγηση του.

Καθαρισμός με πιστολάκια μαλλιών, πιεστικά αέρος, σπρέι πεπιεσμένου αέρα, καθαρισμός σε βενζινάδικα ή με blower, εκτός του ότι δεν προσφέρουν τίποτα, μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στον φορητό σας. Όσοι δοκίμασαν τα παραπάνω δεν είδαν κάποιο αποτέλεσμα καθώς η σκόνη δεν μπορεί να βγει μέσα από τον θάλαμο του ανεμιστήρα.
Πιθανόν σας ενδιαφέρει...
Ένα ζεστό laptop σίγουρα προκαλεί υπερθέρμανση στη μπαταρία του, κατά τη διάρκεια της φόρτισης. Αυτό μειώνει τη ζωή της μπαταρίας, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Καμία μπαταρία δεν είναι σχεδιασμένη να φορτίζετε, σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία. Αντιθέτως, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την μπαταρία, την συσκευή, αλλά και εσάς τους ίδιους.
κοινοποιήστε στο facebookκάντε tweet στο twitterκοινή χρήση στο google+
πήγαινε πίσωπήγαινε πάνω
Επισκευθείτε το πιο έξυπνο blog για υπολογιστές της AthensPC
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε δωρεάν διαγνώσεις
Απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη η/υ μέσω internet
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε εγγύηση στις εργασίες μας
Παραλαμβάνουμε λάπτοπ και υπολογιστές με απόλυτη ασφάλεια
PC Service HelpDesk δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη
Επικοινωνίστε με την AthensPC χάρτης καταστήματος


Ενδεικτικές μάρκες laptop και υπολογιστών
turboX hp lenovo dell lg samsung toshiba asus sony vaio acer fujitsu innovator vero quest
Ενδεικτικές μάρκες υπολογιστών και laptop που παρέχουμε τεχνική υποστήριξη είναι HP Turbo-X LG Lenovo Dell Packard Bell Samsung IBM Toshiba Asus Sony VAIO Compaq Acer Innovator Quest MSI Fujitsu Siemens Alienware Vero. Όλα τα ονόματα προϊόντων, τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους. Όλα τα ονόματα εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται για λόγους αναγνώρισης και μόνο. Η χρήση αυτών των ονομάτων, λογοτύπων και εμπορικών σημάτων δεν υπονοεί την έγκριση ή την υιοθέτησή τους.


AthensPC Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες
Η AthensPC είναι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες
AthensPC
    Διεύθυνση : Αίγλης 3 & Ναρκίσσων Νέο Ηράκλειο Αθήνα ΤΚ 14121 GR
    Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 2828912
Copyright ©2009-2017 AthensPC All Rights Reserved Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Special thanks Kounou&Sons
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού