Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχική > Επισκευή laptop > Επισκευή ανεμιστήρα laptop

Επισκευή ανεμιστήρα laptop

Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%
ανεμιστηράκι επεξεργαστή laptop

Διάγνωση συνολικής κατάστασης φορητού
Έλεγχος λειτουργίας ανεμιστήρα laptop
Αντικατάσταση ανεμιστήρα με γνήσιο ανταλλακτικό
Εγκατάσταση fan και αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας
Εσωτερικός και εξωτερικός καθαρισμός λαπτοπ
Επαναληπτικός έλεγχος και εγγύηση 1 έτους


Έλεγχος laptop και ανεμιστήρα συστήματος ψύξης.

Όπως κάθε βλάβη στον φορητό σας, έτσι και ένα ελαττωματικό ανεμιστηράκι, μπορεί να έχει διάφορες αιτίες αλλά και επιπτώσεις σε άλλα εξαρτήματα. Το πιο λογικό είναι να ελεγχτεί όλο το laptop ώστε να διαπιστωθεί η αιτία που δημιούργησε βλάβη στον ανεμιστήρα του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών. Τυφλή αντικατάσταση δεν προτείνεται γιατί ενδέχεται να βρεθείτε προ εκπλήξεως άλλων προβλημάτων.

Όταν φτάσει στο σημείο να χαλάσει ο ανεμιστήρας ενός laptop, σημαίνει ότι το λάπτοπ αυτό έχει κλείσει τουλάχιστον μία φορά, λόγω υπερθέρμανσης. Πιθανόν πριν καεί το ανεμιστηράκι, να υπολειτουργούσε για κάποιο διάστημα. Έτσι, κάθε φορητός με ελαττωματικό fan, έχει ήδη δουλέψει κάποιες ώρες ή μέρες σε υψηλή θερμοκρασία. Η υπερθέρμανση επηρεάζει αρνητικά και άλλα εξαρτήματα του.

Πιθανές αιτίες της συγκεκριμένης βλάβης είναι η σκόνη, κάποιο ηλεκτρολογικό πρόβλημα, η υγρασία, ερασιτεχνικές προσπάθειες καθαρισμού ή και δική σας παρέμβαση με διάφορους τρόπους. Θα πρέπει ο τεχνικός να διαπιστώσει την αιτία που οδήγησε στην εμφάνιση της βλάβης του ανεμιστήρα. Με αυτό τον τρόπο θα μηδενίσει τις πιθανότητες να χαλάσει και το νέο ανταλλακτικό από την αιτία που οδήγησε στην αρχική βλάβη.

Πώς να χαλάσετε το ανεμιστηράκι του λαπτοπ σας.

Εκτός από την φυσική φθορά του, υπάρχουν περιπτώσεις που και η δική μας παρέμβαση προκαλεί βλάβη του ανεμιστήρα.
Καθάρισα το laptop μου στο βενζινάδικο! Όσο περίεργο και αν ακούγεται, είναι συνηθισμένο λάθος. Υπάρχει γενικά η εντύπωση ότι το πιεστικό αέρα ενός βενζινάδικου θα βοηθούσε στον καθαρισμό του. Όμως είναι πολύ εύκολο να προκαλέσει βλάβη.
Η δυνατή πίεση του αέρα θα αποκολλήσει μεγάλα κομμάτια σκόνης, τα οποία μη έχοντας άλλη διέξοδο θα κάτσουν ελεύθερα μέσα στον θάλαμο του ανεμιστήρα. Τα κομμάτια αυτά μπορεί να έχουν μήκος και πάχος λίγα εκατοστά, με σκληρό σώμα που δεν διασπάται. Εάν τέτοια κομμάτια μείνουν στα πτερύγια του fan, θα τον κάνουν να μην περιστρέφεται καθόλου.

Η δυνατή περιστροφή του ανεμιστήρα μπορεί να κάψει το πηνίο του, καθώς είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε συγκεκριμένες στροφές.

Μαζί με τον αέρα θα βγει και λίγη υγρασία. Συνήθως η συσκευή που βγάζει αέρα σε ένα βενζινάδικο, βγάζει και νερό πατώντας άλλο κουμπί. Δεν είναι σχεδιασμένη για 0% υγρασία ούτε για καθαρισμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.
Καθάρισα το laptop μου με πιστολάκι μαλλιών ή φυσερό blower. Ισχύει σχεδόν ότι και στην παραπάνω περίπτωση. Η διαφορά του blower είναι ότι δεν θα βγάλει υγρασία, αλλά ηλεκτρισμό. Αυτό γίνεται λόγω του τρόπου που λειτουργεί ώστε να βγάζει αέρα με δύναμη και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κυκλώματα. Το ίδιο ισχύει και για το πιστολάκι μαλλιών, με έμφαση στη χρήση του ζεστού αέρα που θα ήταν καταστρεπτικός για όλο το λαπτοπ.

Το fan του επεξεργαστή λειτουργεί σωστά κι ας μη περιστρέφεται.

Πολλοί φορητοί υπολογιστές δεν περιστρέφουν συνεχώς τον ανεμιστήρα τους, όταν είναι σε λειτουργία. Υπάρχουν κλίμακες ταχύτητας που ενεργοποιούνται ανάλογα με το επίπεδο θερμοκρασίας. Παράδειγμα το CPU fan μέχρι τους 40 βαθμούς, μπορεί να δουλεύει στα 400rpm και μόλις φτάσει τους 50 βαθμούς, να ανέβει στα 800rpm. Ορισμένα laptop επιλέγουν να κρατάνε σε αδράνεια το ανεμιστηράκι, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο. Αποτέλεσμα είναι να μη το ακούτε και να πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια βλάβη.

Ενδέχεται κάποιο αντικείμενο ή ένα μεγάλο κομμάτι σκόνης να έχει κολλήσει στη βάση ή τα πτερύγια του fan. Θα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί το laptop ώστε να διαπιστωθεί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αφού αφαιρεθεί το αντικείμενο ή τα κομμάτια σκόνης, ελέγχουμε την ομαλή λειτουργία του ανεμιστήρα, υπό συνθήκες έντονης χρήσης, για αρκετή ώρα.

Είναι πιθανό ο ανεμιστήρας να μην έχει βλάβη και το μόνο πρόβλημα του να ήταν ότι κάτι εμπόδιζε την περιστροφή του. Μετράμε τις στροφές περιστροφής και ελέγχουμε ακουστικά τον θόρυβο που παράγει. Ανεμιστηράκια laptop, που παράγουν ήχους σαν χτυπήματα ή βουίζουν περίεργα, πιθανόν να βγουν ελαττωματικά σύντομα.

Κόστος ανταλλακτικού συστήματος ψύξης.

Εάν διαπιστωθεί ότι το ανεμιστηράκι του laptop σας δεν μπορεί να επιδιορθωθεί, τότε η μόνη λύση είναι η αντικατάσταση του με ένα καινούργιο.

Όταν πρόκειται για ανταλλακτικά συστήματος ψύξης λάπτοπ, επιλέγουμε μόνο γνήσια. Κάθε άλλη επιλογή θα μειώσει σημαντικά την εξαγωγή της θερμότητας. Ο κατασκευαστής του laptop έχει την καλύτερη πρόταση σε υλικά κατασκευής των heat pipes αλλά και του ανεμιστήρα. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με το μοντέλο και τη μάρκα του laptop σας. Υπάρχουν ανταλλακτικά ανεμιστηράκια που κοστίζουν μόλις 11€, ενώ άλλα είναι πολύ πιο ακριβά. Το κόστος τους ανεβαίνει ειδικά όταν ο ανεμιστήρας είναι ενσωματωμένος με την ψήκτρα και τους σωλήνες μεταφοράς θερμότητας (heat pipes). Κάθε ανταλλακτικό συνοδεύεται από την εγγύηση του κατασκευαστή.

Στην κάτω αριστερή εικόνα φαίνεται ένα ανταλλακτικό ανεμιστήρα και στην δεξιά ένα ανεμιστηράκι ενσωματωμένο με την ψήκτρα.
Ανεμιστήρας laptop αποσπώμενος από την ψήκτρα και ενσωματωμένος

Εσωτερικός και εξωτερικός καθαρισμός laptop.

Στην εργασία αντικατάστασης ανεμιστήρα λαπτοπ, περιλαμβάνεται και ο εκτενής καθαρισμός του, από οποιοδήποτε ίχνος σκόνης. Είναι ανούσιο να τοποθετηθεί το καινούριο fan σε ένα γεμάτο σκόνη laptop. Η σκόνη αυτή, σταδιακά με απλή χρήση, θα επηρεάσει αρνητικά τη σωστή λειτουργία του νέου ανεμιστήρα. Στην AthensPC καθαρίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά το φορητό υπολογιστή σας, ώστε να τον παραλάβετε σε άψογη κατάσταση.
Τι μπορείτε να κάνετε...
Το πιο σημαντικό που μπορείτε και πρέπει να κάνετε είναι να διατηρείτε καθαρό το περιβάλλον του φορητού σας. Αποφύγετε να τον χρησιμοποιείτε πάνω σε επιφάνειες που έχουν σκόνη ή φράζουν τους αεραγωγούς του λαπτοπ, όπως χαλιά ή κουβέρτες. Τοποθετήστε το laptop σε έναν δίσκο σερβιρίσματος φαγητού αν χρειάζεται. Προσέξτε να είναι σταθερό και να μην υπάρχει πιθανότητα να γλιστρήσει.  

Το γραφείο που τοποθετείτε το laptop πρέπει να είναι πάντα καθαρό, όπως και το πληκτρολόγιο του. Κάποια λαπτοπ μαζεύουν αέρα με σκόνη και μέσα από τα πλήκτρα τους. Απλά και πρακτικά, χρησιμοποιήστε ένα φτερό ξεσκονίσματος, για να καθαρίσετε τον πάγκο εργασίας και το keyboard του laptop. Εννοείται στεγνό, χωρίς υλικά εμποτισμού και συνοδευόμενα σπρέι.

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο όπου θα σας βοηθήσει να δείτε αν δουλεύει ο ανεμιστήρας σας. Προχωρείτε στην ανάγνωση του με δική σας ευθύνη. http://smallbusiness.chron.com/make-sure-laptop-fan-works-74677.html
Τι δεν πρέπει να κάνετε...
Σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε να αντικαταστήσετε μόνοι σας το ανεμιστηράκι του laptop. Είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία που χρειάζεται τεχνικές γνώσεις και εμπειρία ώστε να μην προκαλέσετε βλάβη στην συσκευή σας.

Όσο αναλυτικά και αν είναι τα video που παρακολουθήσατε στο διαδίκτυο, να θυμάστε ότι κανείς δεν αναφέρει τις μικρές λεπτομέρειες της διαδικασίας, που θα αποτρέψουν μια πιθανή βλάβη. Έστω και μια λάθους μήκους βίδα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα πλαστικά ή και βραχυκύκλωμα στην μητρική.
Συχνές ερωτήσεις...
Γιατί το laptop μου έχει 2 ανεμιστήρες εσωτερικά;

Για να ψύχεται καλύτερα, ειδικά αν είναι πάνω από 17 ίντσες ή κάποιο ακριβό gaming μοντέλο. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε ανεμιστήρας πρέπει να ελεγχτεί ξεχωριστά.

Γιατί το καινούργιο μου λάπτοπ κάνει θόρυβο από την πρώτη μέρα;

Ο θόρυβος που κάνει κάθε λαπτοπ είναι πολύ διαφορετικός. Συνήθως τα slim laptops δουλεύουν σε πιο πολλές στροφές τον ανεμιστήρα τους, λόγω του πολύ περιορισμένου ελεύθερου χώρου.

Ορισμένα μοντέλα είναι προληπτικά ρυθμισμένα να δουλεύουν το ανεμιστηράκι τους σχεδόν στη μέγιστη ταχύτητα. Όμως, δεν αποκλείεται η πιθανότητα να είναι ελαττωματικός ο ανεμιστήρας. Αν πιστεύετε ότι ο θόρυβος είναι υπερβολικός, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με την αντιπροσωπεία.
κοινοποιήστε στο facebookκάντε tweet στο twitterκοινή χρήση στο google+
πήγαινε πίσωπήγαινε πάνω
Επισκευθείτε το πιο έξυπνο blog για υπολογιστές της AthensPC
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε δωρεάν διαγνώσεις
Απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη η/υ μέσω internet
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε εγγύηση στις εργασίες μας
Παραλαμβάνουμε λάπτοπ και υπολογιστές με απόλυτη ασφάλεια
PC Service HelpDesk δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη
Επικοινωνίστε με την AthensPC χάρτης καταστήματος


Ενδεικτικές μάρκες laptop και υπολογιστών
turboX hp lenovo dell lg samsung toshiba asus sony vaio acer fujitsu innovator vero quest
Ενδεικτικές μάρκες υπολογιστών και laptop που παρέχουμε τεχνική υποστήριξη είναι HP Turbo-X LG Lenovo Dell Packard Bell Samsung IBM Toshiba Asus Sony VAIO Compaq Acer Innovator Quest MSI Fujitsu Siemens Alienware Vero. Όλα τα ονόματα προϊόντων, τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους. Όλα τα ονόματα εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται για λόγους αναγνώρισης και μόνο. Η χρήση αυτών των ονομάτων, λογοτύπων και εμπορικών σημάτων δεν υπονοεί την έγκριση ή την υιοθέτησή τους.


AthensPC Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες
Η AthensPC είναι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες
AthensPC
    Διεύθυνση : Αίγλης 3 & Ναρκίσσων Νέο Ηράκλειο Αθήνα ΤΚ 14121 GR
    Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 2828912
Copyright ©2009-2017 AthensPC All Rights Reserved Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Special thanks Kounou&Sons
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού