Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχική > Επισκευή laptop > Επισκευή inverter οθόνης laptop

Επισκευή inverter οθόνης laptop

Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%
καμένος inverter σκοτεινή οθονη

Ελέγχουμε αν πράγματι ο inverter είναι ελαττωματικός
Ερευνούμε την αιτία της βλάβης
Εκτελούμε λεπτομερή διαγνωστικά σε όλο το laptop
Επισκευάζουμε ή αντικαθιστούμε τον inverter
Τελικοί έλεγχοι σωστής λειτουργίας


Τι είναι ο inverter στις οθόνες laptop.

Ένας inverter laptop είναι μια μικρή πλακέτα, η οποία συνδέεται στην LCD οθόνη του laptop. Ουσιαστικά, μετασχηματίζει το ρεύμα ώστε να τροφοδοτήσει την λάμπα (backlight) της οθόνης κρυστάλλων. Το μέγεθος και το σχήμα αυτού του κυκλώματος μοιάζει με ένα στυλό. Συνήθως βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης και παρεμβάλλεται ανάμεσα στην σύνδεση της οθόνης με την μητρική πλακέτα.

Υπάρχουν πάνω από 2500 διαφορετικοί τύποι inverter. Εξαρτάται από τα βύσματα σύνδεσης, την τάση, αλλά και το αν τροφοδοτεί μία ή δύο λάμπες. Ανάλογα με το πόσο ρεύμα δίνει ο inverter, η οθόνη γίνεται πιο φωτεινή ή σκοτεινή.

Οι οθόνες LED, που έχουν πλέον καθιερωθεί στα περισσότερα laptop, χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία και δεν χρειάζονται inverter.

Η παρακάτω εικόνα παρουσιάζει ένα κλασσικό inverter LCD οθόνης.
Κλασσικός inverter LCD οθόνης laptop

Συμπτώματα ενός ελαττωματικού inverter laptop.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πιο κλασσικά συμπτώματα ενός ο inverter με βλάβη:
Να τρεμοπαίζει η φωτεινότητα της οθόνης.
Σκοτεινά σημεία στην οθόνη με αχνά ξεθωριασμένα χρώματα.
Τυχαία μειώνεται η φωτεινότητα της οθόνης ενώ άλλη στιγμή, επανέρχεται.
Τα γράμματα και τα γραφικά στην οθόνη είναι υπερβολικά σκοτεινά. Αυτό ισχύει εάν έχει καεί ολοκληρωτικά ο inverter.

Η συχνότητα των φαινομένων μπορεί να είναι τυχαία. Σταδιακά όμως θα παρατηρήσετε ότι γίνονται όλο και πιο συχνά. Ανά περιόδους μπορεί να επανέλθει η φυσιολογική συμπεριφορά της οθόνης και χωρίς καμία αιτία να χειροτερέψει απότομα.

Παρεμφερή συμπτώματα μπορεί να εμφανίζει το laptop σας και αν έχει πρόβλημα η καλωδιοταινία ή ακόμα και η ίδια η οθόνη. Τα μόνα τελικά συμπεράσματα, μπορούν να εξαχθούν εφόσον προηγηθεί ένας λεπτομερής διαγνωστικός έλεγχος από τους εξειδικευμένους τεχνικούς της AthensPC.

Πώς μπορεί να χαλάσει ο inverter του laptop σας.

Ο inverter χαλάει συνήθως μετά τα 5-6 χρόνια, ανάλογα με τις ώρες λειτουργίας που έχει διανύσει. Υπάρχει φυσικά πάντα το ενδεχόμενο να υπήρχε πρόβλημα από την κατασκευή του, με αποτέλεσμα να έχει μειωμένη διάρκεια ζωής.

Παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση ενός inverter είναι η ποιότητα του ηλεκτρικού ρεύματος και η θερμοκρασία.

Ειδικά η κακή τροφοδοσία ρεύματος μπορεί να τον επηρεάσει αρνητικά. Ένας ελαττωματικός inverter μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα στον μετασχηματιστή, στο βύσμα τροφοδοσίας ή και στην καλωδιοταινία. Αυτό σημαίνει ότι λογικά προϋπήρχε μία από τις παραπάνω βλάβες, με αποτέλεσμα να χαλάσει ο inverter.

Τελευταία περίπτωση και πιο σπάνια, είναι να προκληθεί βλάβη στον inverter από υγρά, πάτημα της οθόνης ή πτώση του λαπτοπ. Και τα τρία αυτά γεγονότα πρέπει να σας προβληματίσουν αρκετά για την γενική κατάσταση του φορητού υπολογιστή σας. Λάπτοπ που έχουν υποστεί τέτοιες ζημιές, πρέπει να ελέγχονται εξονυχιστικά, ώστε να εκτιμηθεί η αντοχή των εξαρτημάτων στο σύνολο τους.

Στο τέλος του κειμένου αναφέρουμε γιατί είναι απαραίτητο να γίνει προσεχτική διάγνωση σε μια τέτοια βλάβη και γιατί δεν πρέπει τυφλά να προβείτε σε αλλαγή inverter.

Βασική προϋπόθεση ο συνολικός έλεγχος του φορητού υπολογιστή σας.

Όπως αναφέρουμε και στην αρχή, δεν αποκλείεται η βλάβη στον inverter να προήλθε από κάποιο άλλο ελάττωμα. Η φθορά στην καλωδιοταινία και το καλώδιο τροφοδοσίας του για παράδειγμα, θα μπορούσε να κάψει ένα νέο ανταλλακτικό.
Το καλώδιο τροφοδοσίας του inverter περνά μέσα από τον βραχίονα της οθόνης. Καθώς ανοιγοκλείνουμε την οθόνη είναι λογικό να δημιουργηθεί φθορά στο καλώδιο με την πάροδο του χρόνου.
Κακή επαφή στο βύσμα τροφοδοσίας του φορητού υπολογιστή μπορεί να δημιουργήσει διακοπτόμενη παροχή ρεύματος, σπινθήρες και αυξομειώσεις της τάσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον inverter όπως και στα υπόλοιπα εξαρτήματα του λάπτοπ.

Κακή τροφοδοσία στον inverter μπορεί να προκαλέσει και ένας ελαττωματικός φορτιστής. Παρόλο που δίνει ρεύμα στο λάπτοπ σας, πιθανόν να μην συμμορφώνεται με την αναγραφόμενη τάση.

Στην AthensPC προτεραιότητα μας είναι να ερευνήσουμε το λόγο που χάλασε ο inverter, πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αντικατάσταση ή επισκευή. Δεν είναι σωστό να προχωρήσουμε σε άμεση αντικατάσταση ανταλλακτικών, σε λάπτοπ που έχουν υποστεί βλάβες σχετικές με ηλεκτρολογικά θέματα. Θα πρέπει πρώτα να διασφαλίζεται η άριστη κατάσταση των υπολοίπων εξαρτημάτων. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με πλήρη διάγνωση, η οποία διαρκεί αρκετές ώρες. Φυσικά, αξίζει μία τέτοια καθυστέρηση, που θα προλάμβανε διάφορα προβλήματα στο μέλλον.

Γιατί προτείνεται αντικατάσταση και όχι επισκευή του inverter.

Σχεδόν πάντα, το κόστος που χρειάζεται ώστε να επισκευαστεί ένας inverter σε ηλεκτρονικό επίπεδο είναι το ίδιο ή και παραπάνω από την αγορά ενός νέου ανταλλακτικού. Για αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις προτείνεται η αγορά καινούργιου inverter. Επιλέγουμε γνήσιο ανταλλακτικό, το οποίο συνοδεύεται από την εγγύηση του κατασκευαστή. Το κόστους ανταλλακτικού inverter ξεκινά από τα 15€ και είναι ξεχωριστό από το κόστος τοποθέτησης του.
κοινοποιήστε στο facebookκάντε tweet στο twitterκοινή χρήση στο google+
πήγαινε πίσωπήγαινε πάνω
Επισκευθείτε το πιο έξυπνο blog για υπολογιστές της AthensPC
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε δωρεάν διαγνώσεις
Απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη η/υ μέσω internet
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε εγγύηση στις εργασίες μας
Παραλαμβάνουμε λάπτοπ και υπολογιστές με απόλυτη ασφάλεια
PC Service HelpDesk δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη
Επικοινωνίστε με την AthensPC χάρτης καταστήματος


Ενδεικτικές μάρκες laptop και υπολογιστών
turboX hp lenovo dell lg samsung toshiba asus sony vaio acer fujitsu innovator vero quest
Ενδεικτικές μάρκες υπολογιστών και laptop που παρέχουμε τεχνική υποστήριξη είναι HP Turbo-X LG Lenovo Dell Packard Bell Samsung IBM Toshiba Asus Sony VAIO Compaq Acer Innovator Quest MSI Fujitsu Siemens Alienware Vero. Όλα τα ονόματα προϊόντων, τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους. Όλα τα ονόματα εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται για λόγους αναγνώρισης και μόνο. Η χρήση αυτών των ονομάτων, λογοτύπων και εμπορικών σημάτων δεν υπονοεί την έγκριση ή την υιοθέτησή τους.


AthensPC Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες
Η AthensPC είναι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες
AthensPC
    Διεύθυνση : Αίγλης 3 & Ναρκίσσων Νέο Ηράκλειο Αθήνα ΤΚ 14121 GR
    Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 2828912
Copyright ©2009-2017 AthensPC All Rights Reserved Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Special thanks Kounou&Sons
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού