Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχική > Επισκευές υπολογιστών > Αντικατάσταση σκληρού δίσκου υπολογιστή

Αντικατάσταση σκληρού δίσκου υπολογιστή

Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%
αλλαγή δίσκου επισκευή pc

Διάγνωση της συνολικής κατάστασης του υπολογιστή
Εύρεση πιθανής αιτίας της βλάβης του σκληρού
Άμεση αντικατάσταση δίσκου με νέο ποιοτικό ανταλλακτικό
Επιλογή από κορυφαίους κατασκευαστές HDD και SSD
Επανεξέταση του συστήματος και παράδοση με εγγύηση


Για ποιους λόγους μπορεί να χαλάσει ο δίσκος ενός σταθερού υπολογιστή.

Οι σκληροί δίσκοι, εκτός από την φυσιολογική φθορά ή τα εργοστασιακά ελαττώματα, μπορούν να χαλάσουν και από τον τρόπο που τους χρησιμοποιούμε. Παρακάτω θα αναλύσουμε τους 3 πιο συνηθισμένους παράγοντες, που φθείρουν τους δίσκους.

Στους σταθερούς υπολογιστές το τροφοδοτικό έχει τον πρώτο λόγο για τη διάρκεια ζωής όλων των εξαρτημάτων, συνεπώς και του δίσκου. Ο δίσκος απαιτεί σταθερή και καθαρή τροφοδοσία ρεύματος. Μικρές διακυμάνσεις των volt μπορεί να μην δημιουργήσουν άμεσα βλάβη. Σιγά σιγά όμως προκαλούν φθορά, τόσο στις κεφαλές του δίσκου, όσο και στην πλακέτα PCB. Οι SSD δίσκοι είναι ακόμα πιο ευαίσθητοι στην κακή τροφοδοσία. Προτιμάτε πάντα να επενδύετε σε ένα καλό τροφοδοτικό.

Η 24ωρη συνεχής χρήση του υπολογιστή σας θα μειώσει την διάρκεια ζωής του δίσκου κατά πολύ. Στατιστικά δείχνουν ότι οι μηχανικοί δίσκοι ξεκινάνε να εμφανίζουν πρόβλημα μετά τα 3 χρόνια. Με την ολοήμερη χρήση, μειώνεται αισθητά η ζωή του δίσκου. Δηλαδή, αν ένας δίσκος μπορούσε να αντέξει μέχρι και 6 χρόνια υπό φυσιολογικές συνθήκες, με την συνεχή χρήση μπορεί να κρατήσει 2 χρόνια.

Η έντονη χρήση του μηχανικού δίσκου με μεγάλα ποσοστά κατακερματισμού αρχείων. Έχει μεγάλη διαφορά να χρησιμοποιείτε απλά τον δίσκο σας, από το να γράφετε και να σβήνετε συνεχώς αρχεία. Έντονη χρήση μπορεί να είναι και ένα καθημερινό full virus scan που έχετε ορίσει ή ακόμα και το συνεχές torrenting.

Φυσικό επακόλουθο στις συνεχείς εγγραφές, είναι τα μεγάλα επίπεδα fragmentation που δημιουργούνται στα αρχεία σας. Αυτό μπορεί να περιοριστεί με ειδικά προγράμματα. Αν όμως ο δίσκος είναι ήδη πολύ γεμάτος, η δράση τους μειώνεται πολύ.

Ταυτόχρονα, το ίδιο το defragmentation με την σειρά του θα ταλαιπωρήσει το δίσκο αν το εκτελείτε συχνά. Η λύση είναι να περιορίστε την έντονη χρήση και να αφήνετε πάντα τουλάχιστον 30% ελεύθερο δίσκο. Ανασυγκρότηση δίσκου μπορείτε να εκτελείτε που και που ώστε να έχει καλύτερη απόδοση ο δίσκος σας, αλλά όχι πολύ συχνά.

Βγήκε ελαττωματικός ο δίσκος; Γιατί απαιτείται τεχνικός έλεγχος σε όλο το σύστημα.

Ένας ελαττωματικός δίσκος πολλές φορές υποδεικνύει ότι υπάρχει και άλλο πρόβλημα στον υπολογιστή σας. Προτού προβείτε σε οποιαδήποτε αντικατάσταση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη γενική κατάσταση του υπολογιστή.

Πρωταρχικά, πρέπει να ελεγχτεί το τροφοδοτικό για προβλήματα. Αυτό σημαίνει έλεγχος όλων των voltage σε πλήρη κατανάλωση για αρκετή ώρα. Αν ευθύνεται το τροφοδοτικό για τη βλάβη του δίσκου, είναι πολύ πιθανό να έχει επηρεαστεί αρνητικά και κάποιο άλλο εξάρτημα του η/υ.
Ένα τροφοδοτικό ενδέχεται να παρείχε ελλιπές ρεύμα στον παλιό σας δίσκο, χωρίς να προκαλούσε πρόβλημα. Αυτό εξαρτάται από τις απαιτήσεις για ρεύμα, που έχει το κάθε μοντέλο δίσκου. Έτσι, δεν αποκλείεται, το ίδιο τροφοδοτικό, να προκαλέσει αστάθεια σε κάποιον άλλο δίσκο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν αναβαθμίζετε από μηχανικό σε SSD δίσκο, καθώς οι δεύτεροι είναι ακόμα πιο απαιτητικοί σε σταθερό ρεύμα. Μπορεί να δημιουργηθεί βλάβη στον καινούργιο σας δίσκο με ένα τροφοδοτικό που φαινομενικά λειτουργεί καλά.
Κατά δεύτερο λόγο, κάθε αναβάθμιση που κάνετε στο σύστημα σας πρέπει να εκτελείται μετά από τη διαπίστωση ότι έχει ακόμα αρκετή διάρκεια ζωής. Ποιο το νόημα να το αναβαθμίστε αν πρόκειται να εμφανίσει κάποια βλάβη στο προσεχές μέλλον. Εκτιμώντας σωστά την υγεία του υπολογιστή σας, θα αποφύγετε άσκοπες αναβαθμίσεις.

H Storagecraft.com ασχολείται με την ανάκτηση δεδομένων και μετά από δική της έρευνα το 2013, κατέληξε ότι ο σκληρός δίσκος είναι η πιο συχνή αιτία βλάβης ενός υπολογιστή.
Ο σκληρός δίσκος είναι η πιο συχνή αιτία βλάβης ενός υπολογιστή

Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος και αξιόπιστος δίσκος για το pc μου;

Η επιλογή δίσκου εξαρτάται από τις εργασίες που εκτελείτε. Υπάρχουν οικονομικοί σκληροί δίσκοι με εγγύηση 2 ή 3 χρόνια και άλλοι πιο αξιόπιστοι, με 5 χρόνια εγγύηση (για αποθήκευση σημαντικών αρχείων). Ακόμη, υπάρχουν δίσκοι οι οποίοι έχουν χαμηλή κατανάλωση ρεύματος ή χαμηλά επίπεδα θορύβου, κάτι πολύ χρήσιμο αν ο δίσκος προορίζεται για media center.

Στην AthensPC σας καθοδηγούμε να διαλέξετε το πιο κατάλληλο ανταλλακτικό για τις ανάγκες σας, και σας ενημερώνουμε για τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα που έχει το κάθε μοντέλο. Δεν προτείνουμε δίσκους αμφίβολης διάρκειας ζωής, επιλέγουμε μόνο από τους καλύτερους κατασκευαστές τα πιο αξιόπιστα μοντέλα.

Τι πλεονεκτήματα έχει η τοποθέτηση ενός δεύτερου δίσκου στον Η/Υ μου;

Εφόσον ο υπολογιστής σας έχει καλή ροή αέρα και ένα αξιόπιστο τροφοδοτικό, η τοποθέτηση δεύτερου δίσκου μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να σας δώσει. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες μεθόδους που θα εκμεταλλευτούν στο μέγιστο την ύπαρξη δεύτερου δίσκου.

Μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η αυτόματη αντιγραφή των αρχείων σας κατά τακτά χρονικά διαστήματα, από τον πρώτο στον δεύτερο δίσκο. Εφαρμόζουμε ειδική τεχνική που διατηρεί διπλότυπα όλων των δεδομένων. Έτσι σχεδόν μηδενίζουμε την πιθανότητα απώλειας αρχείων, καθώς είναι απίθανο να χαλάσουν ταυτόχρονα και οι δύο δίσκοι.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η μεταφορά του Windows PageFile στον δεύτερο δίσκο. Αυτή η τεχνική είναι αρκετά παλιά όμως αυξάνει κατά πολύ την απόδοση του computer σας, ειδικά αν έχετε λιγότερο από 8GB μνήμη. Μεταφέροντας το pagefile σε δεύτερο ξεχωριστό HDD, η εκτέλεση εφαρμογών που βρίσκονται στον πρώτο δίσκο γίνεται πιο γρήγορα.

Ο SSD δεν θα βελτίωνε την απόδοση σε όλα τα παιχνίδια.

Οι SSD και οι SSHD δεν μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση του παιχνίδια, ειδικά όταν έχετε πρόβλημα με τα FPS. Σίγουρα όμως θα ξεκινάνε πιο γρήγορα, σε σύγκριση με τον HDD. Βελτίωση θα δείτε στα open world games, καθώς θα αποφύγετε αρκετά τα παγώματα (hitching). Εάν όμως το πρόβλημα σας είναι τα FPS, αναζητήστε λύση κυρίως σε μια καλύτερη κάρτα γραφικών.

Τοποθέτηση δίσκου, εσωτερική συναρμολόγηση και τροφοδοσία.

Η σωστή τοποθέτηση ενός σκληρού δίσκου στο εσωτερικό ενός πύργου περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές που μπορεί να βοηθήσουν την διάρκεια της ζωής του.

Η θέση που θα τοποθετηθεί στον πύργο είναι σημαντική. Δεν επιλέγουμε τη ψηλότερη θέση. Αν πρόκειται για ένα δίσκο, τότε τοποθετείται στη μέση. Αν πρόκειται για δύο δίσκους, αφήνουμε επαρκή χώρο ανάμεσα τους, χωρίς να είναι κάποιος τέρμα πάνω. Ο λόγος φυσικά είναι η καλύτερη ροή του ζεστού αέρα, που έχει την τάση να ανεβαίνει προς τα πάνω. Ένας μπροστινός ανεμιστήρας tower θα βοηθούσε αρκετά στην σωστή ψύξη των δίσκων.

Βίδες ή πλαστικά κουμπώματα (screwless); Τα tower που παρέχουν δυνατότητα τοποθέτησης δίσκων χωρίς βίδες κάποιες φορές δεν τον στερεώνουν καλά. Αποτέλεσμα είναι να δονείται ο δίσκος και να δημιουργούνται μικροί ήχοι ταλάντωσης, προκαλώντας ενόχληση στον χρήστη.
Οι τεχνικοί της AthensPC επιλέγουν τη στήριξη του δίσκου σας σε 4 βίδες ώστε να εφάπτεται η πλαϊνή του πλευρά με τις σιδερένιες, κάθετες βάσεις του πύργου σας. Η επαφή του με τις κάθετες βάσεις, οδηγεί και σε μερική μεταφορά θερμοκρασίας έξω από τον σκληρό δίσκο, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερη στη φυσιολογική θερμοκρασία του πύργου. Υπάρχουν βέβαια και tower με λαστιχένια πόδια στις βίδες, όπου δεν υπάρχει θόρυβος αλλά δεν μεταφέρεται καθόλου θερμοκρασία.
Για τροφοδοσία επιλέγουμε κάποιο εσωτερικό απευθείας καλώδιο τροφοδοτικού, χωρίς διακλαδώσεις molex. Φροντίζουμε το καλώδιο αυτό, να έχει όσο λιγότερες συσκευές συνδεδεμένες πάνω του. Έτσι, διασφαλίζουμε σταθερή και καλή τροφοδοσία ρεύματος.

Μετά τις παραπάνω εργασίες ο ηλεκτρονικός υπολογιστής σας περνάει από έναν επαναληπτικό έλεγχο και παραδίδεται με γραπτή εγγύηση εργασιών 1 χρόνου για να μην σας προβληματίζει τίποτα. Το ανταλλακτικό συνοδεύεται από την δική του εγγύηση ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξετε. Το κόστος εγκατάστασης σκληρού δίσκου είναι 17€ αντί για 20€ (χωρίς ΦΠΑ), λόγω προσφοράς -18%.
Τι μπορείτε να κάνετε...
Εάν έχετε τεχνικές γνώσεις υπολογιστών μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της HP σχετικά με την αναβάθμιση σκληρού δίσκου σε Desktop PC. Προχωράτε στις οδηγίες του συνδέσμου με δική σας ευθύνη.
https://support.hp.com/us-en/document/bph03429
Τι δεν πρέπει να κάνετε...
Μην αγοράζετε NVMe, M.2 ή PCIe δίσκους χωρίς πρώτα να ελέγξετε την απόλυτη συμβατότητα τους με τον κατασκευαστή της μητρικής πλακέτας. Επίσης, επιβεβαιώστε ότι το λειτουργικό σας σύστημα, τους υποστηρίζει με καταλλήλους drivers.
Πιθανόν σας ενδιαφέρει...
Τα πολλά partitions σε έναν δίσκο καθυστερούν την εκκίνηση του στην έναρξη του υπολογιστή. Εκτός αυτού, δίσκοι με partition κουράζονται περισσότερο αν γράφετε ή διαβάζετε ταυτόχρονα και στα δύο μέρη. Άλλο μειονέκτημα των partitions είναι το fragmentation που αποκτάνε λόγω μειωμένου ελεύθερου χώρου. Γενικά, αν δεν υπάρχει ανάγκη, καλό είναι να τα αποφεύγετε.
Video
Αν έχετε την περιέργεια να δείτε πώς κατασκευάζεται ένας Seagate σκληρός δίσκος, το παρακάτω video θα σας λύσει κάθε απορία.
Πώς κατασκευάζεται ένας Seagate σκληρός δίσκος
κοινοποιήστε στο facebookκάντε tweet στο twitterκοινή χρήση στο google+
πήγαινε πίσωπήγαινε πάνω
Επισκευθείτε το πιο έξυπνο blog για υπολογιστές της AthensPC
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε δωρεάν διαγνώσεις
Απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη η/υ μέσω internet
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε εγγύηση στις εργασίες μας
Παραλαμβάνουμε λάπτοπ και υπολογιστές με απόλυτη ασφάλεια
PC Service HelpDesk δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη
Επικοινωνίστε με την AthensPC χάρτης καταστήματος


Ενδεικτικές μάρκες laptop και υπολογιστών
turboX hp lenovo dell lg samsung toshiba asus sony vaio acer fujitsu innovator vero quest
Ενδεικτικές μάρκες υπολογιστών και laptop που παρέχουμε τεχνική υποστήριξη είναι HP Turbo-X LG Lenovo Dell Packard Bell Samsung IBM Toshiba Asus Sony VAIO Compaq Acer Innovator Quest MSI Fujitsu Siemens Alienware Vero. Όλα τα ονόματα προϊόντων, τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους. Όλα τα ονόματα εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται για λόγους αναγνώρισης και μόνο. Η χρήση αυτών των ονομάτων, λογοτύπων και εμπορικών σημάτων δεν υπονοεί την έγκριση ή την υιοθέτησή τους.


AthensPC Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες
Η AthensPC είναι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες
AthensPC
    Διεύθυνση : Αίγλης 3 & Ναρκίσσων Νέο Ηράκλειο Αθήνα ΤΚ 14121 GR
    Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 2828912
Copyright ©2009-2017 AthensPC All Rights Reserved Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Special thanks Kounou&Sons
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού