Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχική > Επισκευές υπολογιστών > Αθόρυβο υπολογιστή

Αθόρυβο υπολογιστή

Ο
υπολογιστής αθόρυβος

Μειώνουμε τον θόρυβο που ακούγεται στο pc σας
Συναρμολογούμε νέο αθόρυβο desktop υπολογιστή
Επιλέγουμε εξαρτήματα και ανταλλακτικά με χαμηλά dB
Ρύθμιση ταχύτητας ανεμιστήρων
Ιδανική αναλογία θερμοκρασίας και θορύβου


Γιατί ακούγεται τόσο πολύ ο σταθερός υπολογιστής μου.

Η κύρια αιτία που προκαλείται θόρυβος, κατά τη λειτουργία του υπολογιστή σας, είναι η χρήση ανεμιστήρων για την ψύξη των εξαρτημάτων του. Σχεδόν όλοι οι υπολογιστές βασίζονται στη ροή αέρα στο εσωτερικό τους, με σκοπό να διατηρούν χαμηλά την εσωτερική θερμοκρασία. Ακόμα και συστήματα με υδρόψυξη χρησιμοποιούν ανεμιστήρες.

Όμως, μαζί με τον αέρα μεταφέρεται και σκόνη, που εναποτίθεται στα εξαρτήματα του πύργου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία. Τότε, οι ανεμιστήρες περιστρέφονται με ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες για να ψύξουν τον υπολογιστή σας. Όταν οι ανεμιστήρες δουλεύουν εντατικά, ακούγονται πιο πολύ. Καθώς προσπαθούν να μεταφέρουν περισσότερα κυβικά αέρα, προσθέτουν επιπλέον σκόνη στο εσωτερικό του πύργου. Έτσι, δημιουργείται ένας επικίνδυνος φαύλος κύκλος.
Ο θόρυβος έχει άμεση σχέση με την θερμοκρασία. Μεγάλο ρόλο παίζει η επιλογή των ανταλλακτικών του υπολογιστή σας, η σωστή συναρμολόγηση αλλά και η ύπαρξη φίλτρων για τη σκόνη.
Η ανάγκη για ψύξη δεν υφίσταται μόνο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ανάλογα συστήματα υπάρχουν σε τηλεοράσεις, ενισχυτές και παιχνιδομηχανές. Συσκευές όπως tablet, κινητά τηλεφωνά και smart τηλεοράσεις, παρόλο που περιλαμβάνουν μικρούς υπολογιστές στο εσωτερικό τους, χρησιμοποιούν παθητική ψύξη (δηλαδή χωρίς ανεμιστήρες). Το όφελος της παθητικής ψύξης είναι ο μηδενικός θόρυβος και λιγότερος χώρος για το σύστημα ψύξης. Το τίμημα συνήθως είναι χαμηλότερες επιδόσεις από αυτές ενός πραγματικού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ιδανικοί επεξεργαστές με χαμηλή θερμοκρασία.

Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας CPU καθορίζει αρκετά την θερμοκρασία και τον θόρυβο που θα έχει εσωτερικά ο πύργος σας. Παράδειγμα, ο AMD FX 9590 στα 4.70 GHz έχει κατανάλωση 220watt, επομένως αναπόφευκτα θα είναι ένας ζεστός επεξεργαστής. Κεντρικές μονάδες επεξεργασίας με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος πρέπει να αποφεύγονται όταν θέλουμε ένα αθόρυβο pc. Μια CPU παράδειγμα των 91watt όπως ο Intel Core i7-6700K στα 4.0GHz αφήνει περισσότερα περιθώρια να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επιλέξτε ένα επεξεργαστή με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση. Υπάρχουν benchmarking ιστοσελίδες όπου μπορείτε να βρείτε CPU με αντίστοιχη υπολογιστική δύναμη αλλά με μικρότερες τιμές στο TDP (thermal design power). Επίσης, ένας επεξεργαστής με χαμηλή κατανάλωση έχει λιγότερες απαιτήσεις από το τροφοδοτικό σας.

Πώς επιλέγουμε ανταλλακτικά για silent PC.

Εκτός από τον επεξεργαστή, κάθε εξάρτημα ενός υπολογιστή είναι καθοριστικό για το θόρυβο, αλλά και τη θερμοκρασία, που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του.
Μια κάρτα γραφικών, μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με πολλά dB (decibel). Ακόμη και παραπάνω από τον ίδιο τον επεξεργαστή. Υπάρχουν ισχυρές GPU οι οποίες, σε φυσιολογική λειτουργία, δεν περιστρέφουν τον ανεμιστήρα τους και είναι σχεδιασμένες για αθόρυβη λειτουργία.

Το ίδιο ισχύει και με πολλά τροφοδοτικά. Υπάρχουν μοντέλα PSU που ακούγονται ελάχιστα ενώ άλλα, παράγουν πολύ θόρυβο, από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους και χωρίς να δουλεύουν στο μέγιστο της απόδοσης τους.

Ο μηχανικός σκληρός δίσκος μπορεί να συμβάλει και αυτός στην ανάπτυξη μεγαλυτέρων θερμοκρασιών στο εσωτερικό του tower. Έτσι, προκαλεί την αύξηση των στροφών στους ανεμιστήρες συστήματος ψύξης και συνεπώς, περισσότερο θόρυβο. Μία καλή επιλογή είναι οι “οικολογικοί” σκληροί δίσκοι, που έχουν χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και δεν περιστρέφονται χωρίς λόγο σε μεγάλες στροφές.

Όλοι οι SSD δίσκοι είναι απόλυτα αθόρυβοι. Ανάλογα το μοντέλο, έχουν χαμηλές θερμοκρασίες και δεν παράγουν αξιόλογη θερμότητα.

Η επιλογή υδρόψυξης δεν είναι μονόδρομος. Το water cooling δεν είναι η μόνη επιλογή για ένα αθόρυβο σύστημα. Ήδη υπάρχουν αρκετές συμβατικές ψήκτρες με καλύτερα αποτελέσματα από μια οικονομική υδρόψυξη. Διαβάστε περισσότερα στην εργασία τοποθέτησης υδρόψυξης στον υπολογιστής σας.

Τα διαθέσιμα μοντέλα tower fans είναι πάρα πολλά. Κάθε ανεμιστήρας αναγράφει στα χαρακτηριστικά του πόσα dB φτάνει, τι airflow έχει (σε m3/h ή CFM) και σε πόσες στροφές λειτουργεί (RPM). Έτσι, μπορείτε να συγκρίνετε τις επιλογές σας και να επιλέξετε τους πιο κατάλληλους. Οι τεχνικοί της AthensPC επιλέγουν αθόρυβους ανεμιστήρες έως 9 dB και με δυνατό airflow.

Tower case: η βάση ενός αθόρυβου υπολογιστή.

Είναι πολύ σημαντικό το κουτί του υπολογιστή να είναι κατάλληλο. Πρέπει τουλάχιστον να είναι midi. Ιδανικά, επενδύστε σε ένα full tower, καθώς έτσι θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν και ultra tower με τιμές που ξεκινάνε από 200€ και πάνω, αλλά έχουν άριστη θερμική συμπεριφορά.

Επιλέξτε tower που να περιλαμβάνει θέσεις για διπλά ή τριπλά radiator υδρόψυξης. Έστω και αν δεν τοποθετήσετε εξ αρχής υδρόψυξη, καλό είναι να την υποστηρίζει.

Προτιμήσετε πύργο με πολλές θέσεις για ανεμιστήρες ώστε να έχει αρκετά ανοίγματα για αέρα, ανεξαρτήτως αν θα τοποθετήσετε τα ανάλογα fans. Ίσως στο μέλλον χρειαστούν.

Tower με εσωτερικό ηχομονωτικό αφρολέξ (foam pad) είναι ιδανικά για συστήματα, που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις στην CPU και στην κάρτα γραφικών. Σε gaming συστήματα, θα ήταν λάθος η επιλογή ενός τέτοιου κλειστού πύργου, καθώς θα ήταν δύσκολο να κρατηθεί χαμηλά η εσωτερική θερμοκρασία. Πιθανόν σε ένα στούντιο ηχογράφησης ή μαγνητοσκόπησης να ήταν μια καλή λύση.

Πώς μειώνουμε τον θόρυβο του desktop υπολογιστή σας.

Η σωστή επιλογή ακόμα και των πιο αθόρυβων εξαρτημάτων, δεν είναι αρκετή από μόνη της. Εξίσου σημαντική είναι η συναρμολόγηση τους. Στην AthensPC προσέχουμε κάθε μικρή λεπτομέρεια κατά σύνθεση και τη συναρμολόγηση, ώστε να εξασφαλίσουμε τη βέλτιστη ροή αέρα και ελάχιστα επίπεδα θορύβου.

Αρχικά, εκτελούμε μία σειρά διαγνωστικών σε όλα τα εξαρτήματα του υπολογιστή σας. Έτσι, μπορούμε να δούμε λεπτομερώς τη συνολική κατάσταση του υπολογιστή σας και να εκτιμήσουμε τη διάρκεια ζωής του.

Κατόπιν, καταγράφουμε τις ακριβείς θερμοκρασίες για κάθε εξάρτημα του pc σας: τιμές εκκίνησης, μέγιστες και μέσο όρο. Με αυτή τη μέθοδο, μπορούμε να υπολογίσουμε τα κυβικά αέρα που απαιτούνται, ώστε να είναι σωστή η ψύξη του υπολογιστή σας.

Ελέγχουμε τον θόρυβο που παράγει ο desktop υπολογιστής σας. Εντοπίζουμε ποιο εξάρτημα κάνει λιγότερο θόρυβο και ποιο περισσότερο. Εκτελούμε πολύ προσεκτικό καθαρισμό σε όλο το σύστημα, περιλαμβάνοντας την λίπανση των ανεμιστήρων, με εδικά υλικά επαγγελματικής χρήσης.

Εάν χρειάζεται αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας, αντικατάσταση ψήκτρας ή ανεμιστήρων, επικοινωνούμε μαζί σας για να σας προτείνουμε τις πιο κατάλληλες λύσεις.

Ρυθμίζουμε την ταχύτητα των ανεμιστήρων μέσω BIOS ή κατάλληλου λογισμικού, όπως της κάρτας γραφικών. Εάν απαιτείται, προτείνουμε την εγκατάσταση fan controller ώστε να αυξάνετε τις στροφές όταν χρειάζεται, πχ το καλοκαίρι.
Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε καινούργια ανταλλακτικά. Σίγουρα, η αντικατάσταση του συστήματος ψύξης, των ανεμιστήρων, όπως και η τοποθέτηση υδρόψυξης, μπορεί να έλυνε εν μέρει το πρόβλημα. Ταυτόχρονα όμως, θα αύξανε αρκετά το κόστος. Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τον υπάρχοντα εξοπλισμό σας. Κάποιες φορές, αλλάζοντας απλά θέση ή και κατεύθυνση των ανεμιστήρων ενός πύργου, έχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα.

Μπορεί οποιοσδήποτε υπολογιστής να γίνει αθόρυβος;

Δεν έχουν όλοι οι υπολογιστές τη δυνατότητα να γίνουν αθόρυβοι. Μπορούν όμως να μειώσουν τα επίπεδα θορύβου που έχουν.

Ενδεικτικοί περιορισμοί είναι η μεγάλη κατανάλωση του επεξεργαστή και το μικρό κουτί υπολογιστή, χωρίς επαρκείς εισόδους και εξόδους αέρα. Επίσης, ενδέχεται ο θόρυβος να προέρχεται από πολλά ανταλλακτικά, με μικρή δυνατότητα βελτίωσης. Έτσι, κάποιες φορές συμπεραίνουμε ότι οποιαδήποτε εργασία δεν θα πρόσφερε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτείνουμε μερική ή ολοκληρωτικά νέα συναρμολόγηση.
Τι μπορείτε να κάνετε...
Διατηρείτε τον υπολογιστή σας καθαρό από σκόνη. Επισκεφτείτε το κατάστημα της AthensPC για ένα προσεκτικό καθαρισμό και λίπανση των ανεμιστήρων του pc σας.
Τι δεν πρέπει να κάνετε...
Μην επιχειρείτε να αλλάξετε την πάστα του επεξεργαστή χωρίς να έχετε την κατάλληλη εμπειρία, αλλά και τα σωστά εργαλεία. Είναι πολύ πιθανό να κάνετε μια κακή τοποθέτηση πάστας και να έχετε αρνητικά αποτελέσματα. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι η πάστα είναι το πρόβλημα. Παρατηρήστε αν ο θόρυβος παράγεται πράγματι από τον επεξεργαστή και όχι από κάποιο άλλο εξάρτημα. Βεβαιωθείτε ότι η ψήκτρα του επεξεργαστή είναι καθαρή και ότι η μόνη λύση είναι η αλλαγή της πάστας (thermal grease).
Συχνές ερωτήσεις...
Μπορεί το λειτουργικό σύστημα να είναι η αιτία για τον θόρυβο;

Κι όμως, ναι. Παράδειγμα, ένα σύστημα με 90% κατανάλωση στην CPU χωρίς κανένα λόγο, υποδηλώνει πρόβλημα. Μπορεί να οφείλεται ακόμα και σε ιούς. Επακόλουθο είναι να ανεβάσει θερμοκρασία το σύστημα σας και να αυξάνει τις στροφές των ανεμιστήρων παράγοντας περισσότερο θόρυβο.
Πιθανόν σας ενδιαφέρει...
Υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν φίλτρα σκόνης ώστε να αποτρέπεται, όσο το δυνατόν, η εισχώρηση σκόνης στο σύστημα σας, κρατώντας τις ψήκτρες καθαρές.

Περισσότερες πληροφορίες για αθόρυβα εξαρτήματα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της QuietPC.com. Η συγκεκριμένη εταιρία σχεδιάζει από το 2000 αθόρυβα συστήματα. Μπορείτε να πάρετε αρκετές ιδέες, πάντα όμως η τελική επιλογή των ανταλλακτικών γίνεται με δική σας ευθύνη.
https://www.quietpc.com
κοινοποιήστε στο facebookκάντε tweet στο twitterκοινή χρήση στο google+
πήγαινε πίσωπήγαινε πάνω
Επισκευθείτε το πιο έξυπνο blog για υπολογιστές της AthensPC
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε δωρεάν διαγνώσεις
Απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη η/υ μέσω internet
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε εγγύηση στις εργασίες μας
Παραλαμβάνουμε λάπτοπ και υπολογιστές με απόλυτη ασφάλεια
PC Service HelpDesk δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη
Επικοινωνίστε με την AthensPC χάρτης καταστήματος


Ενδεικτικές μάρκες laptop και υπολογιστών
turboX hp lenovo dell lg samsung toshiba asus sony vaio acer fujitsu innovator vero quest
Ενδεικτικές μάρκες υπολογιστών και laptop που παρέχουμε τεχνική υποστήριξη είναι HP Turbo-X LG Lenovo Dell Packard Bell Samsung IBM Toshiba Asus Sony VAIO Compaq Acer Innovator Quest MSI Fujitsu Siemens Alienware Vero. Όλα τα ονόματα προϊόντων, τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους. Όλα τα ονόματα εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται για λόγους αναγνώρισης και μόνο. Η χρήση αυτών των ονομάτων, λογοτύπων και εμπορικών σημάτων δεν υπονοεί την έγκριση ή την υιοθέτησή τους.


AthensPC Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες
Η AthensPC είναι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες
AthensPC
    Διεύθυνση : Αίγλης 3 & Ναρκίσσων Νέο Ηράκλειο Αθήνα ΤΚ 14121 GR
    Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 2828912
Copyright ©2009-2017 AthensPC All Rights Reserved Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Special thanks Kounou&Sons
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού