Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχική > Επισκευές υπολογιστών > Υδρόψυξη υπολογιστή

Υδρόψυξη υπολογιστή

Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%
υδρόψυξη στο pc μου

Εκτελούμε διαγνωστικά σε όλο το σύστημα
Ελέγχουμε αν πραγματικά χρειάζεται υδρόψυξη ο υπολογιστής
Αντικαθιστούμε το σύστημα ψύξης αέρα με υδρόψυξη
Είτε με κλειστού τύπου ή και συναρμολογούμενες
Επαναληπτικός έλεγχος και παράδοση


Πώς ψύχεται ένας σταθερός υπολογιστής;

Όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ακόμα και τα laptop, όταν λειτουργούν παράγουν υψηλές θερμοκρασίες. Χωρίς επαρκή ψύξη, ένας υπολογιστής μπορεί να φτάσει τους 100 βαθμούς μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι, έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα ψύξης που βασίζεται στη συνεχή ροή αέρα πάνω στα θερμά εξαρτήματα στο εσωτερικό του υπολογιστή. Αυτό το σύστημα ψύξης ονομάζεται αερόψυκτο και απαιτεί την ύπαρξη ανεμιστήρων για τη μεταφορά του αέρα.

Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούνε υδρόψυκτα συστήματα, όπου στο μεγαλύτερο μέρος τους, χρησιμοποιούν υγρό αντί για αέρα για να ψύχουν τον υπολογιστή. Οι ανεμιστήρες δεν έχουν αφαιρεθεί εντελώς από το σύστημα. Απλά ψύχουν το υγρό, που στη συνέχεια ψύχει τα υπόλοιπα εξαρτήματα.

Γιατί να ψύξω με υγρό τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μου.

Η υδρόψυξη έχει ενθουσιάσει πολλούς χρήστες σταθερών υπολογιστών. Είτε για τις χαμηλές θερμοκρασίες, είτε για τον λιγότερο θόρυβο που παράγουν. Φυσικά, τίποτα δεν είναι απόλυτο. Συχνά, τα αποτελέσματα της υδρόψυξης δεν είναι ικανοποιητικά, ειδικά με τα οικονομικά μοντέλα κλειστού τύπου.

Η επιλογή του κατάλληλου τύπου υδρόψυξης δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Αρκετές φορές χρειάζεται να ξοδέψουμε 2 ή 3 φόρες παραπάνω χρήματα από την καλύτερη παραδοσιακή ψύξη με αέρα, που υπάρχει στην αγορά. Στην AthensPC επιλέγουμε τον κατάλληλο τύπο υδρόψυξης, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή σας.

Η ψύξη των φορητών και σταθερών υπολογιστών ανέκαθεν βασιζόταν στην συνεχή ροή του αέρα. Η πλήρης απεξάρτηση των υπολογιστών από τους ανεμιστήρες δεν έχει έρθει ακόμα. Το οποιοδήποτε σύστημα ψύξης με υγρό χρειάζεται και ανεμιστήρες, ώστε να λειτουργεί αποδοτικά. Παράλληλα, όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα, όπως μητρική, τροφοδοτικό και σκληροί δίσκοι χρειάζονται απαραιτήτως τη ροή του αέρα, για να λειτουργούν σε φυσιολογικές θερμοκρασίες.
Υδρόψυξη προτείνεται συνήθως σε συστήματα που έχουν γίνει overclock ή αν υπάρχει ανάγκη για λιγότερο θόρυβο στο σύστημα σας. Να έχετε υπόψη ότι κάποιες φορές μία καλή, παραδοσιακή ψήκτρα με αέρα, είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σας στα παραπάνω. Η υδρόψυξη δεν είναι η μαγική λύση στο πρόβλημα σας, ειδικά αν δεν σκοπεύετε να ξοδέψετε αρκετά χρήματα.
Στην Ελλάδα είναι λογικό να αναζητάτε καλύτερες λύσεις ψύξης, καθώς είμαστε μια ζεστή χώρα και πολλά προβλήματα ξεκινάνε από την εσωτερική θερμοκρασία του laptop ή του υπολογιστή σας. Φυσικά η υδρόψυξη σε laptop είναι εξαιρετικά σπάνια εφαρμόσιμη, εκτός από κάποιες πειραματικές ευρεσιτεχνίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Η ASUS κατάφερε πρώτη στο κόσμο, να κατασκευάσει λάπτοπ που χρησιμοποιεί υδρόψυξη. Το ASUS ROG GX700 περιλαμβάνει επεξεργαστή με overclock δυνατότητες, απευθύνεται αποκλειστικά σε Gamers αλλά είναι ιδιαίτερα ακριβό καθώς η τιμή του ξεπερνάει τα 2800€. Εάν θέλετε, παρακολουθήστε ένα εξαιρετικό video review, όπου περιγράφει την λειτουργία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Το video βρίσκεται στο τέλος της σελίδας ή απλά κάντε κλικ εδώ.

Συγκρίνοντας την υδρόψυξη με την παραδοσιακή αερόψυξη.

Ο αέρας θα λέγαμε ότι είναι η πιο ασφαλής και οικονομική λύση στο πρόβλημα της θερμοκρασίας. Είναι εύκολη η τοποθέτηση, η αφαίρεση και η συντήρηση ενός συστήματος αερόψυξης. Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσει είναι ελάχιστες και μπορεί να λειτουργεί για πολλά χρόνια, αρκεί να παραμένει καθαρή η ψήκτρα από σκόνη (κάτι που ισχύει και για αρκετές υδροψύξεις).
Οι τεχνικοί της AthensPC προτείνουν ως πρώτη λύση τον αέρα εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μια ακριβή ψήκτρα αέρα δεν θα σας απογοητεύσει, ενώ μια φθηνή λύση υδρόψυξης μπορεί.
Τα μειονεκτήματα της ψύξης με αέρα είναι πρωταρχικά ο θόρυβος, που παράγει το fan του επεξεργαστή στην προσπάθεια του να ρίξει την θερμοκρασία. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και στις υδροψύξεις αλλά συνήθως σε χαμηλότερα dB. Οι πολύ φθηνές ψήκτρες αέρα μπορεί να κάνουν υπερβολικό θόρυβο κατά την λειτουργία τους.

Η ψύξη με αέρα δεν μπορεί να επιτύχει αντίστοιχη πτώση θερμοκρασίας αν συγκριθεί με μια ακριβή υδρόψυξη. Εάν έχετε κάνει overclock τoν επεξεργαστή σας ή αν το σύστημα σας έχει 2 κάρτες γραφικών, ενδέχεται η εργοστασιακή stock ψήκτρα του επεξεργαστή σας να μην είναι αρκετή.

Για να αποκτήσετε μια καλή ψήκτρα αέρα χρειάζεται πολύ ελεύθερος χώρος εσωτερικά και πιθανόν να μην χωρέσει στο tower. Ίσως η υδρόψυξη να ήταν η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η σκόνη είναι ένα ακόμα μειονέκτημα της ψύξης με αέρα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ένα σύστημα εμφανίζει προβλήματα υπερθέρμανσης λόγω της σκόνης που έχει συγκεντρώσει στο εσωτερικό του. Η ίδια η ψήκτρα της CPU πετάει αρκετή σκόνη στα mosfet της μητρικής, στο πρώτο αριστερό memory DIMM καθώς και στις ίδιες τις μνήμες. Ο καθαρισμός σε ένα πύργο με υδρόψυξη είναι πολύ πιο εύκολος, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μαζεύει σκόνη, απλά λιγότερη ποσότητα.

Η Corsair Hydro Series H100i GTX είναι κλειστού τύπου υδρόψυξη, με 250mm radiator και 2 ανεμιστήρες. Υποστηρίζει Intel και AMD επεξεργαστές με μέγιστο θόρυβο τα 37 dB.
Corsair Hydro Series H100i GTX κλειστού τύπου υδρόψυξη 250mm radiator και 2 fans

Μειονεκτήματα εγκατάστασης υδρόψυξης στο pc σας.

Μπορεί τα πλεονεκτήματα να είναι πολλά αλλά υπάρχουν και σοβαρά μειονεκτήματα, που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι το κόστος. Συνήθως μία φθηνή υδρόψυξη φτάνει το κόστος μίας ακριβής ψήκτρας με αέρα, χωρίς όμως να μπορεί να πετύχει τις ίδιες χαμηλές θερμοκρασίες. Η αγορά οποιασδήποτε φθηνής υδρόψυξης δεν σημαίνει ότι θα έχει καλύτερες επιδόσεις από μια καλή συμβατική ψήκτρα. Οι περισσότερες συγκρίσεις στο διαδίκτυο και τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα τους, αφορούν τα ακριβά μοντέλα υδρόψυξης.

Η πιθανή διάρκεια που μπορεί να δουλεύει αποδοτικά μία κλειστού τύπου υδρόψυξη είναι από 2 μέχρι 5 χρόνια.

Στις custom made υδροψύξεις πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί να συμπληρώνετε με υγρό το κύκλωμα σας. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος ελεύθερος χώρος, αλλά και μια ασφαλή θέση εισόδου του υγρού στο κλειστό κύκλωμα της.

Μια διαρροή υγρού είναι σπάνια στις κλειστού τύπου υδροψύξεις, παρά μόνο αν έχει γίνει κακή τοποθέτηση εξ αρχής. Στις ανοιχτού τύπου υπάρχει πάντα μια τέτοια πιθανότητα, ειδικά την ώρα που συμπληρώνετε με coolant το κύκλωμα.

Η διαδρομή που κάνουν οι σωλήνες έχει σημαντικό ρόλο. Μια κακή τοποθέτηση πιθανόν να εμποδίζει τη ροή του ψυκτικού υγρού, με αποτέλεσμα να μην έχει καλή απόδοση.

Επεξεργαστές με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος χρειάζονται διπλά ή τριπλά radiators.

Οι πολύ φθηνές υδροψύξεις κλειστού τύπου μπορεί να μην καταφέρουν μεγάλη διαφορά στην θερμοκρασία.

Πλεονεκτήματα στην τοποθέτηση υδρόψυξης υπολογιστών κλειστού τύπου.

Κλειστού τύπου υδροψύξεις είναι αυτές που έρχονται έτοιμες από τον κατασκευαστή (prebuilt). Γνωστές μάρκες υδρόψυξης είναι Corsair, Raijintek, Coolermaster, Deepcool και Thermaltake με τιμές που ξεκινάνε από τα 60€ για μονό ανεμιστήρα. Υπάρχουν μοντέλα με ένα, δύο ή τρεις ανεμιστήρες, που μπορεί να κοστίζουν και 200€. Κάποιες έχουν καλύτερη μεταφορά θερμότητας ενώ άλλες είναι πιο αθόρυβες.
  Παρακάτω αναφέρουμε μερικά πλεονεκτήματα των sealed liquid-cooling kits:
 • Εύκολη τοποθέτηση.
 • Οικονομική λύση σε σχέση με μια custom επιλογή.
 • Η χρήση της δεν εμπεριέχει ιδιαίτερους κινδύνους.
 • Καταλαμβάνουν το λιγότερο φυσικό χώρο.

 • Εναλλακτική λύση της υδρόψυξης η/υ.

  Όλες σχεδόν οι συγκρίσεις απόδοσης της υδρόψυξης γίνονται με τις εργοστασιακές ψήκτρες των επεξεργαστών. Θα μπορούσατε να επιτύχετε σχεδόν τις ίδιες θερμοκρασίες και χαμηλά επίπεδα θορύβου με μια καλή συμβατική λύση αέρα. Ιδανικά, αποφύγετε τον υπερχρονισμό του επεξεργαστή σας.

  Παράδειγμα, ψήκτρες με αέρα της Noctua, Phanteks, Be Quiet και Zalman μπορεί να είναι καλύτερη λύση από μία υδρόψυξη, αντίστοιχου κόστους. Η Zalman έχει κυκλοφορήσει και fanless ψήκτρες όπου σε χαμηλά watt επεξεργαστή δεν απαιτούν προσθήκη ανεμιστήρα. Προσθέτοντας ανεμιστήρες με αυτόματη ταχύτητα περιστροφής και χαμηλά dB (μέχρι 9), πάνω σε μια τέτοια ψήκτρα θα έχετε ένα αθόρυβο και δροσερό σύστημα.

  Φυσικά τέτοιες υλοποιήσεις προϋποθέτουν ένα ευρύχωρο midi ή ακόμα καλύτερα ένα full tower, με επαρκή εξαερισμό. Η θέση, η ποσότητα των ανεμιστήρων και τα κυβικά αέρα που βγάζουν επηρεάζουν ιδιαιτέρως το τελικό αποτέλεσμα. Στην AthensPC μελετάμε προσεχτικά τις δυνατότητες του κάθε υπολογιστή και σας προτείνουμε τις πιο κατάλληλες επιλογές, με βάθος χρόνου.
  Ψήκτρα επεξεργαστή Noctua NH-D14
  Υπάρχουν ψήκτρες με ανεμιστήρα ή ακόμα και fanless που πετυχαίνουν καλύτερη ψύξη και λιγότερο θόρυβο από μια φθηνή watercooling ψήκτρα. Όπως η παραπάνω ψήκτρα Noctua NH-D14 όπου μπορεί να ψύξει επαρκώς έναν overclocked επεξεργαστή χωρίς να μπείτε σε μεγάλα έξοδα.
  Τι μπορείτε να κάνετε...
  Πριν αποφασίσετε οποιαδήποτε λύση, ελέγξτε προσεκτικά το φυσικό μέγεθος κάθε επιλογής και βεβαιωθείτε ότι χωράει στο κουτί του υπολογιστή σας, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά.
  Τι δεν πρέπει να κάνετε...
  Μην πειραματίζεστε με συναρμολογούμενες υδροψύξεις. Χρειάζεται αρκετή εμπειρία η εγκατάσταση μια τέτοιας λύσης. Εάν παρόλα αυτά ασχοληθείτε με μια τέτοια τοποθέτηση, θυμηθείτε την πρώτη φορά να την δοκιμάσετε εκτός υπολογιστή, ώστε αν συμβεί κάποια διαρροή να μην χαλάσει τα εξαρτήματα του.
  Πιθανόν σας ενδιαφέρει...
  Στην ιστοσελίδα του Lifehacker.com υπάρχει ένα άρθρο που περιγράφει το ρίσκο της εγκατάστασης υδρόψυξης στον υπολογιστή σας. Αναφέρει επίσης εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της θερμοκρασίας καθώς και πώς μπορείτε να αποφύγετε την χρήση υγρού για την ψύξη του pc σας. Προχωρείτε στον σύνδεσμο με δική σας ευθύνη.
  https://lifehacker.com/its-been-a-fun-ride-but-im-done-water-cooling-my-pc-1689683422
  Video
  Παρακολουθήστε το εξαιρετικό video review από το KitGuruTech, όπου περιγράφει την λειτουργία του πρώτου στον κόσμο laptop με υδρόψυξη, ASUS ROG GX700.
  Laptop με υδρόψυξη ASUS ROG GX700
  κοινοποιήστε στο facebookκάντε tweet στο twitterκοινή χρήση στο google+
  πήγαινε πίσωπήγαινε πάνω
  Επισκευθείτε το πιο έξυπνο blog για υπολογιστές της AthensPC
  Στο εργαστήριο μας παρέχουμε δωρεάν διαγνώσεις
  Απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη η/υ μέσω internet
  Στο εργαστήριο μας παρέχουμε εγγύηση στις εργασίες μας
  Παραλαμβάνουμε λάπτοπ και υπολογιστές με απόλυτη ασφάλεια
  PC Service HelpDesk δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη
  Επικοινωνίστε με την AthensPC χάρτης καταστήματος


  Ενδεικτικές μάρκες laptop και υπολογιστών
  turboX hp lenovo dell lg samsung toshiba asus sony vaio acer fujitsu innovator vero quest
  Ενδεικτικές μάρκες υπολογιστών και laptop που παρέχουμε τεχνική υποστήριξη είναι HP Turbo-X LG Lenovo Dell Packard Bell Samsung IBM Toshiba Asus Sony VAIO Compaq Acer Innovator Quest MSI Fujitsu Siemens Alienware Vero. Όλα τα ονόματα προϊόντων, τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους. Όλα τα ονόματα εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται για λόγους αναγνώρισης και μόνο. Η χρήση αυτών των ονομάτων, λογοτύπων και εμπορικών σημάτων δεν υπονοεί την έγκριση ή την υιοθέτησή τους.


  AthensPC Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες
  Η AthensPC είναι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες
  AthensPC
      Διεύθυνση : Αίγλης 3 & Ναρκίσσων Νέο Ηράκλειο Αθήνα ΤΚ 14121 GR
      Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 2828912
  Copyright ©2009-2017 AthensPC All Rights Reserved Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Special thanks Kounou&Sons
  Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού