Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχική > Τεχνικός υπολογιστών > Εγκατάσταση powerline adapter

Εγκατάσταση powerline adapter


τοποθέτηση powerline στο ηλεκτρικό δίκτυο οικίας

Θέλετε να έχετε internet σε όλο το σπίτι;
Δεν έχει καλή εμβέλεια το ασύρματο δίκτυο σας;
Θέλετε να αποφύγετε την εγκατάσταση UTP καλωδίωσης;
Εγκατάσταση ενσύρματης σύνδεσης χωρίς καλώδια
Σύνδεση και ρύθμιση powerline adapter στον χώρο σας


Τι είναι το δίκτυο powerline ή αλλιώς HomePlugs;

To powerline δίκτυο υλοποιεί μία ενσύρματη σύνδεση ανάμεσα στο modem/router και σε μια συσκευή, με τη χρήση της υπάρχουσας καλωδίωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρωτοπαρουσιαστήκαν το 2001 με ταχύτητες των 14 Mbps και αυτή την στιγμή έχουν φτάσει στα 2000 Mbps.

Απαιτείται η χρήση ενός ζεύγους συσκευών powerline adapters, οι οποίοι συχνά ονομάζονται και HomePlugs ή PLC. Έτσι, μπορείτε εύκολα να συνδέσετε τον υπολογιστή, την τηλεόραση, το PlayStation ή το Xbox με Ethernet σύνδεση, χωρίς να χρειάζεται η εγκατάσταση νέας καλωδίωσης.
Συνήθως επιλέγεται ως λύση όταν δεν υπάρχει επαρκής Wi-Fi εμβέλεια στον χώρο σας και θέλετε να αποφύγετε την τοποθέτηση UTP καλωδίων. Οι ταχύτητες που προσφέρει είναι πολύ καλύτερες από αυτές ενός ασύρματου δικτύου. Μπορεί να μεταφέρει το internet από το router, σε οποιοδήποτε δωμάτιο θέλετε. Υπάρχουν όμως κάποιοι περιορισμοί, τους οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω.
Οι powerline adapters είναι μια συμβιβαστική λύση δικτύωσης, με χαμηλό κόστος και εύκολη τοποθέτηση. Ωστόσο, ιδανική λύση παραμένει η εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης στον χώρο καθώς έχει τα καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη υλοποίηση δικτύου. Μιλήστε με τεχνικό της AthensPC για να σας προτείνει τη πιο σωστή και συμφέρουσα λύση για τις δικές σας ανάγκες.

Διαβάστε παρακάτω για ποιους λόγους να επιλέξετε ως λύση τα powerlines, αλλά και τα μειονεκτήματα τους.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα των powerline adapters.

Εύκολη εγκατάσταση με χρήση της υπάρχουσας καλωδίωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Σταθερή σύνδεση που καλύπτει μεγαλύτερες αποστάσεις από τη ασύρματη δικτύωση.

Θεωρητικά, οι ταχύτητες φτάνουν τα 2000 Mbps.

Εύκολη ρύθμιση ακόμα και για έναν απλό χρήστη.

Χαμηλότερο κόστος από την εργασία εγκατάστασης ενός τοπικού δικτύου.

Ασφαλή μετάδοση των δεδομένων με κρυπτογράφηση.

Χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, συνήθως από 0,5 watt μέχρι 6 watt.

Επέκταση της σύνδεσης internet σε μεγαλύτερους χώρους και με πιο γρήγορη ταχύτητα, σε σύγκριση με το ασύρματο δίκτυο.

Ιδανική λύση για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα όπου δεν θέλετε να εγκαταστήσετε μία μόνιμη καλωδίωση. Αλλάζοντας διαμέρισμα, παίρνετε μαζί σας τα PLC χωρίς να χάσετε τα χρήματα που δώσατε.

Η εικόνα παρακάτω παρουσιάζει ένα ζεύγος powerline της TP-Link. To AV2000 έχει ονομαστική ταχύτητα 2000 Mbps, υποστηρίζει PassThrough, έχει 2 εξόδους Gigabit Ethernet και μπορεί θεωρητικά να καλύψει απόσταση μέχρι 300 μέτρα.
Powerline TP-Link AV2000 Mbps με PassThrough και 2 εξόδους Gigabit Ethernet

Τα μειονεκτήματα των powerline adapter που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Ενδέχεται να μη λειτουργούν σωστά σε χώρους όπου έχουν σοβαρά προβλήματα με το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η απόδοση τους επηρεάζεται από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Συνήθως δημιουργούνται από συσκευές με υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος όπως ηλεκτρικές σκούπες, φούρνοι μικροκυμάτων, ψυγεία, θερμοπομποί ή ακόμα και μετασχηματιστές AC/DC .

Η συσκευή powerline πρέπει να συνδεθεί απευθείας στην πρίζα. Αποτέλεσμα είναι να μην είναι πια διαθέσιμη η πρίζα για σύνδεση άλλων συσκευών. Υπάρχουν όμως PassThrough μοντέλα powerline adapter, που έχουν έξοδο πρίζα σούκο ώστε να συνδέσετε οποιαδήποτε άλλη συσκευή ή πολύπριζο θέλετε.

Το κόστος τους σε μικρές αποστάσεις (πχ. για μια απόσταση 10 μέτρα) μπορεί να ξεπεράσει το κόστος εγκατάστασης μίας αντίστοιχης Ethernet δικτύωσης.

Τα περισσότερα Powerlines πρέπει να είναι συνδεδεμένα στην ίδια φάση του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε χώρους με τριφασικό ρεύμα πρέπει να εξακριβώσετε με τη βοήθεια ηλεκτρολόγου, αν τα δωμάτια που θέλετε να συνδέσετε είναι στην ίδια φάση. Εναλλακτικά υπάρχουν HomePlugs που υποστηρίζουν τριφασικό ρεύμα αλλά είναι πολύ πιο ακριβά.

Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων επηρεάζεται από πολλούς και διάφορους παραγοντες. Πρακτικά είναι δύσκολο μία τέτοια συσκευή να φτάσει την ονομαστική της ταχύτητα. Συνήθως κυμαίνεται από 25% μέχρι 50% της maximum ταχύτητας. Άρα ένα Powerline με 500 Mbps, πιθανόν να δουλέψει από τα 125 Mbps μέχρι τα 250 Mbps στον χώρο σας.

Κάθε συσκευή (υπολογιστής, tablet κλπ) που συνδέεται στο δίκτυο, πρέπει να έχει το δικό της powerline. Εκτός αν είναι κοντά η μια με την άλλη και αγοράσετε ένα ξεχωριστό Switch για να τις συνδέσετε.

Η συμβατότητα ανάμεσα σε διαφορετικά μοντέλα και μάρκες powerline δεν είναι εγγυημένη. Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές, παρόλο που διαφορετικά μοντέλα καταφέρνουν να κάνουν ζεύξη (pair) να μη μπορούν να διατηρήσουν τη σύνδεση τους.

Διαδικασία σύνδεσης και ρύθμισης των powerline adapters.

Η διαδικασία σύνδεσης είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά επιλέγετε μια πρίζα ηλεκτρικού ρεύματος όσο πιο κοντά γίνεται στο modem/router. Εάν θέλετε να συνδέσετε και άλλες συσκευές σε αυτή την πρίζα, επιλέξετε ένα powerline με δυνατότητα PassThrough. Έτσι αφού συνδέσετε τον αντάπτορα στην πρίζα, μετά μπορείτε να συνδέσετε πάνω του το πολύπριζο ή κάποια άλλη συσκευή.

Συνδέστε το powerline με μια ελεύθερη Ethernet θύρα στο router σας χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο UTP. Εάν δεν ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος “κλικ” κατά την σύνδεση του RJ-45, επαναλάβετε την σύνδεση. Βασική προϋπόθεση το καλώδιο UTP να είναι σε καλή κατάσταση και να μην είναι σχισμένο ή τσαλακωμένο. Σημαντικό είναι επίσης να περιλαμβάνει και τα 4 ζεύγη στο εσωτερικό του (8 χρωματιστά καλωδιάκια), κατηγορίας Cat 5e και πάνω, αν σκοπεύετε να υλοποιήσετε ένα Gigabit δίκτυο.

Τώρα επιλέξτε το δωμάτιο που θέλετε να συνδέσετε στο δίκτυο και τοποθετήστε το δεύτερο adaptor σε μια πρίζα κοντά στον υπολογιστή σας ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή θέλετε. Χρησιμοποιήστε ένα καλώδιο UTP για να κάνετε την μεταξύ τους σύνδεση.

Πιθανόν τα 2 powerline να ρυθμιστούν αυτόματα μόλις συνδεθούν στο ρεύμα. Αν η ρύθμιση τους δεν είναι επιτυχής, πατήστε το κουμπί pair για λίγα δευτερόλεπτα σε κάθε ένα adapter. Αυτή η διαδικασία θα ενεργοποιήσει και την κρυπτογράφηση των δεδομένων σας. Αν και πάλι δεν πετύχει η σύνδεση, συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης για εναλλακτικούς και πιο σύνθετους τρόπους ρύθμισης των Powerlines.

Εάν δεν μπορείτε να εκτελέσετε τα παραπάνω βήματα ή αν παρόλο που τα εκτελέσατε κάτι δεν πήγε καλά, καλέστε μας για να κλείσετε ένα ραντεβού. Ένας τεχνικός δικτύων της AthensPC θα επισκεφτεί τον χώρο σας, θα κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους και θα ρυθμίσει το powerline δίκτυο σας.
Τι μπορείτε να κάνετε...
Εάν το σπίτι σας έχει τριφασικό ρεύμα συμβουλευτείτε έναν ηλεκτρολόγο για να ελέγξει αν τα δωμάτια που θέλετε να συνδέσετε βρίσκονται στην ίδια φάση. Αν πράγματι είναι στην ίδια, μπορείτε να αγοράσετε έναν οποιοδήποτε powerline. Στην περίπτωση όμως που δεν είναι στην ίδια φάση, θα πρέπει να αγοράσετε ένα ζεύγος powerline που υποστηρίζει τριφασικό ρεύμα.
Τι δεν πρέπει να κάνετε...
Μην συνδέστε τα Powerlines μετά από πολύπριζα, UPS και σταθεροποιητές τάσης. Το πιο πιθανόν είναι να εμφανίσουν προβλήματα ή να μην λειτουργούν καθόλου.

Αποφύγετε στην πρίζα που έχετε το PassThrough powerline σας να συνδέετε συσκευές με υψηλή κατανάλωση ρεύματος.
κοινοποιήστε στο facebookκάντε tweet στο twitterκοινή χρήση στο google+
πήγαινε πίσωπήγαινε πάνω
Επισκευθείτε το πιο έξυπνο blog για υπολογιστές της AthensPC
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε δωρεάν διαγνώσεις
Απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη η/υ μέσω internet
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε εγγύηση στις εργασίες μας
Παραλαμβάνουμε λάπτοπ και υπολογιστές με απόλυτη ασφάλεια
PC Service HelpDesk δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη
Επικοινωνίστε με την AthensPC χάρτης καταστήματος


Ενδεικτικές μάρκες laptop και υπολογιστών
turboX hp lenovo dell lg samsung toshiba asus sony vaio acer fujitsu innovator vero quest
Ενδεικτικές μάρκες υπολογιστών και laptop που παρέχουμε τεχνική υποστήριξη είναι HP Turbo-X LG Lenovo Dell Packard Bell Samsung IBM Toshiba Asus Sony VAIO Compaq Acer Innovator Quest MSI Fujitsu Siemens Alienware Vero. Όλα τα ονόματα προϊόντων, τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους. Όλα τα ονόματα εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται για λόγους αναγνώρισης και μόνο. Η χρήση αυτών των ονομάτων, λογοτύπων και εμπορικών σημάτων δεν υπονοεί την έγκριση ή την υιοθέτησή τους.


AthensPC Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες
Η AthensPC είναι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες
AthensPC
    Διεύθυνση : Αίγλης 3 & Ναρκίσσων Νέο Ηράκλειο Αθήνα ΤΚ 14121 GR
    Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 2828912
Copyright ©2009-2017 AthensPC All Rights Reserved Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Special thanks Kounou&Sons
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού