Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχική > Τεχνικός υπολογιστών > Εγκατάσταση UPS σταθεροποιητή τάσης

Εγκατάσταση UPS σταθεροποιητή τάσης


συνδεση ups με υπολογιστή από τεχνικο η/υ

Αυξήστε τη διάρκεια ζωής του υπολογιστή σας
Σώστε τα αρχεία σας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος
Προστασία από βυθίσματα, υπερτάσεις και διακοπές
Αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος


Πόσο επικίνδυνο είναι πραγματικά το ηλεκτρικό ρεύμα για τον υπολογιστή σας;

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όπως και πολλές άλλες συσκευές στο σπίτι σας, περιλαμβάνουν ψηφιακά κυκλώματα. Η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από τις ώρες λειτουργίας που έχουν διανύσει, την θερμοκρασία, την υγρασία αλλά και την ποιότητα του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για το πρόβλημα της θερμοκρασίας και της υγρασίας υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε. Πώς όμως χαρακτηρίζεται καλή η ποιότητα του ηλεκτρικού ρεύματος; Όσο πιο σταθερό είναι το ηλεκτρικό ρεύμα τόσο καλύτερη ποιότητα έχει. Χωρίς διακοπές, βυθίσματα και υπερτάσεις. Εδώ είναι που χρειάζονται τα UPS και οι σταθεροποιητές. Τοποθετούνται ανάμεσα στη συσκευή και στην παροχή του ρεύματος, προσφέροντας συνεχή προστασία.
Όμως, ένα UPS ή σταθεροποιητής τάσης δεν μπορεί να σας προστατεύει πλήρως αν δεν υπάρχει σωστή γείωση στον χώρο σας. Είναι απαραίτητο να μπορεί η γείωση να συλλέγει τις συνήθεις διαρροές ηλεκτρισμού, από τις διάφορες συσκευές σας. Η γείωση στις πρίζες ελέγχεται από ηλεκτρολόγο με ειδικά εργαλεία.
Ειδικά στην Ελλάδα το ηλεκτρικό ρεύμα είναι απρόβλεπτο. Τόσο λόγω γεωλογικής μορφολογίας, όπως νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και εξαιτίας της παλαιότητας του δικτύου ή ακόμα και στην ηλεκτρική εγκατάσταση στο σπίτι σας. Οι διαταραχές στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αναπόφευκτες, ειδικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Συμπερασματικά, το κακής ποιότητας ή χωρίς γείωση ηλεκτρικό ρεύμα, ίσως δεν “κάψει” τον υπολογιστή σας, αλλά σίγουρα θα μειώσει κατά πολύ την διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων του. Για αυτό αρκετές φορές, οι τεχνικοί της AthensPC ελέγχουν την ύπαρξη γείωσης πριν συνδέσουν τον υπολογιστή σας.

Τι να διαλέξω: UPS ή σταθεροποιητή τάσης;

Σταθεροποιητές τάσης διαλέγουμε, κατά κύριο λόγο, για συσκευές που δεν δημιουργούν πρόβλημα αν τερματιστούν απρόσμενα. Οι σταθεροποιητές είναι πολύ φθηνότεροι και λειτουργούν χωρίς ανάγκη συντήρησης για χρόνια. Οι τιμές τους ξεκινάνε από περίπου 30€ και προσφέρουν πολλές φορές μεγαλύτερη ασφάλεια από ένα πολύπριζο προστασίας.

UPS συνήθως χρησιμοποιούμε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μια απρόσμενη διακοπή ρεύματος, στην καλύτερη περίπτωση, θα προκαλέσει απώλεια της εργασίας που εκτελούσατε την συγκεκριμένη στιγμή. Πιο απλά, με το UPS θα προλάβετε σε σώσετε το αρχείο Word που γράφατε.

Αλλά όχι μόνο αυτό. Μη ξεχνάτε ότι δεν είναι απίθανο μετά από μια απρόσμενη διακοπή να χαλάσουν βασικά αρχεία του λειτουργικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μην ξεκινάει μετά ο υπολογιστής σας. Με το UPS θα προλάβετε να τερματίσετε σωστά τον υπολογιστή σας και να αποφύγετε να χαλάσουν τα Windows.

Τα UPS περιλαμβάνουν μπαταρία, για να πετύχουν τη συνεχή παροχή ρεύματος, όπως δηλώνει και το όνομα τους: Uninterruptable Power Supply. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για αντικατάσταση της μπαταρίας, όταν χάσει την απόδοση της.

Ποιο τύπο UPS να διαλέξετε; Διαφορές Line Interactive και On Line.

Η πιο οικονομική κατηγορία UPS είναι τα Line Interactive. Η χαμηλή τιμή τους οφείλεται στην καθυστέρηση που έχουν να ανταπεξέλθουν σε μια διακοπή ρεύματος. Συνήθως κυμαίνεται από 4ms έως 8ms. Φυσικά μια τόσο μικρή διακοπή στην τροφοδοσία δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη για τον υπολογιστή σας. Όμως, δεν παύει να είναι ένας συμβιβασμός στην ποιότητα τροφοδοσίας του συστήματος σας. Στην αγορά θα βρείτε τα πιο φτηνά μοντέλα από 45€ ενώ τα 2000VA ξεκινάνε από τα 250€.

Τα Online UPS απευθύνονται κυρίως για επαγγελματικούς υπολογιστές και servers. Είναι πολύ πιο ακριβά από τα Line Interactive αλλά προσφέρουν την απόλυτη λύση για συνεχές χωρίς διακοπές ηλεκτρικό ρεύμα. Οι συγκεκριμένοι τύποι UPS έχουν μηδενική καθυστέρηση σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Οι τιμές τους ξεκινάνε από τα 200€, με τα 2000VA να ξεπερνάνε τα 800€.

Πώς να συνδέσω το UPS στον υπολογιστή μου.

Η εγκατάσταση των UPS είναι συνήθως μία εύκολη διαδικασία. Αρχικά, επιλέξτε μια θέση μακριά από θερμότητα και υγρασία για να τοποθετήσετε το UPS. Αποφύγετε θέσεις όπου είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Καλό είναι να υπάρχει κενό από τα γύρω έπιπλα, καθώς είναι πολύ σημαντικός ο εξαερισμός του, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μην το τοποθετήσετε απευθείας πάνω σε χαλί ή μοκέτα. Επιλέξτε μια σκληρή επιφάνεια ικανή να απορροφά την θερμότητα όπως ξύλο, σίδερο, γυαλί. Σε σταθερή θέση χωρίς να υπάρχει περίπτωση να πέσει, καθώς είναι πολύ βαρύ και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό σε κάποιο παιδί ή κατοικίδιο σας.
Συνδέστε το UPS απευθείας σε μια ελεύθερη πρίζα. Συνδέστε υπολογιστή και οθόνη με το κλασσικό καλώδιο σούκο τροφοδοσίας πάνω στο UPS. Αν το UPS δεν υποστηρίζει εξόδους σούκο, τότε πιθανόν η συσκευασία του να περιέχει IEC καλώδια ώστε να συνδέσετε το σύστημα σας.

Εάν έχετε αγοράσει ένα UPS με παραπάνω VA από όσα χρειάζεστε, μπορείτε να του συνδέσετε ένα μικρό πολύπριζο, ιδανικά αντιπαρασιτικό. Πάνω στο πολύπριζο συνδέστε το modem/router σας και οποιονδήποτε σκληρό δίσκο απαιτεί ανεξάρτητη τροφοδοσία με ρεύμα.

Αρκετά UPS περιλαμβάνουν και πρόγραμμα διαχείρισης, που βρίσκεται συνήθως σε CD μαζί με την συσκευή. Προχωρήστε στην εγκατάσταση του προγράμματος και συνδέστε το καλώδιο που περιέχει το UPS στον υπολογιστή σας.

Εγκατάσταση UPS ή σταθεροποιητή τάσης με επίσκεψη στον χώρο σας.

Εάν θέλετε μια επαγγελματική λύση σε προβλήματα τροφοδότησης των συσκευών σας, μιλήστε με τεχνικό της AthensPC. Θα σας λύσει οποιαδήποτε απορία έχετε και θα σας προτείνει την κατάλληλη συσκευή προστασίας. Μπορούμε να σας να προμηθεύσουμε όποιο UPS ή σταθεροποιητή τάσης επιθυμείτε και να το εγκαταστήσουμε στον χώρο σας. Θα ελέγξουμε αρχικά το ηλεκτρολογικό δίκτυο σας και μετά θα προχωρήσουμε στην τοποθέτηση του εξοπλισμού σας.
Τι μπορείτε να κάνετε...
Ιδανικά μπορείτε να επιλέξετε πρίζα παροχής ρεύματος για την συσκευή σας σε μια γραμμή με αποκλειστικά δική της ασφάλεια. Αυτό είναι σημαντικό σε μεγάλα UPS και σταθεροποιητές πάνω από 1500VA με 2000VA.

Ζητήστε από τον τεχνικό μας να ελέγξει κατά την τοποθέτηση, ότι η γείωση είναι σωστά συνδεδεμένη στην πρίζα. Ιδανικά καλέστε ηλεκτρολόγο να ελέγξει όχι μόνο την ύπαρξη γείωσης, αλλά και την απόδοση που έχει, ώστε να είναι επαρκής για να προστατεύει εσάς τους ίδιους αλλά και τις ψηφιακές συσκευές σας.
Τι δεν πρέπει να κάνετε...
Μην συνδέστε laser εκτυπωτές και άλλες συσκευές με υψηλή κατανάλωση όπως ηλεκτρικές σκούπες, αερόθερμα και άλλα. Προσέξτε να συνδέετε πάντα συσκευές, που η κατανάλωση τους δεν ξεπερνά την αναγραφόμενη μέγιστη παροχή του UPS ή του σταθεροποιητή.

Προσοχή: τα UPS και οι σταθεροποιητές τάσης θα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση από ευαίσθητα ιατρικά μηχανήματα καθώς αναπτύσσουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Συχνές ερωτήσεις...
Κάθε πότε θέλει αλλαγή η μπαταρία του UPS;

Συνήθως κάθε 2 με 5 χρόνια, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κύριος λόγος είναι το πόσες φορές έχει αδειάσει, πόσο συχνά χρησιμοποιείται καθώς και η θερμοκρασία λειτουργίας της. Μπαταρίες οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε θερμότητα διαρκούν πολύ λιγότερο.
Πιθανόν σας ενδιαφέρει...
Η ΔΕΗ έχει αναρτήσει ένα πολύ ενδιαφέρον φυλλάδιο, όπου παρουσιάζει συνοπτικά πώς να προστατέψετε τις συσκευές σας από τις στιγμιαίες διακοπές και διακυμάνσεις της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
https://www.dei.gr/Images/Προστασία Ηλεκτρικών Συσκευών new.pdf


Στο παρακατω link θα βρείτε έναν πολύ χρήσιμο UPS Calculator για να μετατρέψετε την κατανάλωση των Watt σε VA. Χρησιμοποιείτε τις πληροφορίες του συνδέσμου με δική σας ευθύνη.
https://www.easycalculation.com/physics/classical-physics/ups-power-requirement.php
κοινοποιήστε στο facebookκάντε tweet στο twitterκοινή χρήση στο google+
πήγαινε πίσωπήγαινε πάνω
Επισκευθείτε το πιο έξυπνο blog για υπολογιστές της AthensPC
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε δωρεάν διαγνώσεις
Απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη η/υ μέσω internet
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε εγγύηση στις εργασίες μας
Παραλαμβάνουμε λάπτοπ και υπολογιστές με απόλυτη ασφάλεια
PC Service HelpDesk δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη
Επικοινωνίστε με την AthensPC χάρτης καταστήματος


Ενδεικτικές μάρκες laptop και υπολογιστών
turboX hp lenovo dell lg samsung toshiba asus sony vaio acer fujitsu innovator vero quest
Ενδεικτικές μάρκες υπολογιστών και laptop που παρέχουμε τεχνική υποστήριξη είναι HP Turbo-X LG Lenovo Dell Packard Bell Samsung IBM Toshiba Asus Sony VAIO Compaq Acer Innovator Quest MSI Fujitsu Siemens Alienware Vero. Όλα τα ονόματα προϊόντων, τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους. Όλα τα ονόματα εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται για λόγους αναγνώρισης και μόνο. Η χρήση αυτών των ονομάτων, λογοτύπων και εμπορικών σημάτων δεν υπονοεί την έγκριση ή την υιοθέτησή τους.


AthensPC Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες
Η AthensPC είναι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες
AthensPC
    Διεύθυνση : Αίγλης 3 & Ναρκίσσων Νέο Ηράκλειο Αθήνα ΤΚ 14121 GR
    Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 2828912
Copyright ©2009-2017 AthensPC All Rights Reserved Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Special thanks Kounou&Sons
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού