
Υπάρχουν κίνδυνοι στη χρήση υπολογιστών και laptop χωρίς γείωση στην πρίζα του τοίχου. Τόσο για την σωματική σας ακεραιότητα αλλά και για τις ίδιες τις συσκευές. Είναι ένα θέμα που δεν παρουσιάζεται συχνά σε blog τεχνολογίας αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διάρκεια ζωής της συσκευής σας.
Ξεκινάμε με την κοινή αποδοχή ότι το ρεύμα μπορεί να σκοτώσει. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ξεκινήσει πυρκαγιά και έχουν τραυματιστεί χρήστες συσκευών επειδή δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί σε οποιαδήποτε πληροφορία βλέπετε στο internet. Λύσεις και συμβουλές από ερασιτέχνες ηλεκτρολόγους, δεν πρέπει να τις ακολουθείτε. Εάν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τις γειώσεις, δείτε αυτόν τον σύνδεσμο.
Παρακάτω απεικονίζονται τα καλώδια τροφοδοσίας που χρησιμοποιούνται σε laptop και σταθερούς υπολογιστές, και τη διαφορά σούκο και απλού καλωδίου.

Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τι να προσέξετε, τι να κάνετε και τι να μην κάνετε.
1) Κάθε συσκευή που έχει σχεδιαστεί να δουλεύει με γείωση δεν πρέπει να την χρησιμοποιείτε σε απλή πρίζα. Διαφορετικά μπορεί να σας χτυπήσει το ρεύμα ή να πάθει σοβαρή βλάβη η συσκευή.
2) Η διαφορά της πρίζας με γείωση (σούκο) από την απλή είναι τα 2 σιδεράκια που προεξέχουν στο πάνω και κάτω μέρος. Μια σούκο πρίζα με γείωση είναι όπως η φωτογραφία στο πάνω μέρος του άρθρου μας.
3) Αν το καλώδιο της συσκευής καταλήγει σε τριπολικό φις, τότε πρέπει ή να έχετε στον τοίχο πρίζα με τριπολική υποδοχή ή να χρησιμοποιήσετε έναν μετατροπέα από τριπολικό σε φις σούκο.
4) Υπάρχει περίπτωση η πρίζα να είναι σούκο αλλά πίσω να μην υπάρχει καλώδιο ή να μην καταλήγει στην κεντρική γείωση του πίνακα.
5) Καλό είναι, έστω μια φορά, κάθε σπίτι να ελεγχτεί από ηλεκτρολόγο. Να μετρήσει την ωμική αντίσταση της γείωσης, να ελέγξει ότι όλες οι πρίζες του σπιτιού έχουν γείωση καθώς και την αντοχή των εγκαταστάσεων για την κατανάλωση που έχει ο χώρος σας. Ιδιαίτερα σημαντικό σε παλιές οικοδομές.
6) Μην ακολουθείτε μεθόδους γείωσης με υδραυλικά ή καλοριφέρ. Αυτές είναι επικίνδυνες μέθοδοι του προηγούμενου αιώνα. Ο νέος κανονισμός ΕΗΕ (Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων) απαιτεί την ύπαρξη σωστής και λειτουργικής γείωσης σε όλες τις πρίζες.
7) Φορητοί υπολογιστές όπου οι αρχικοί μετασχηματιστές τους είχαν γείωση, πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με μετασχηματιστές σχεδιασμένους για γείωση. Τέτοια laptop πρέπει να συνδέονται μόνο σε πρίζες με γείωση.
8) Το UPS, τα αντιπαρασιτικά πολύμπριζα και ο σταθεροποιητής τάσης δεν είναι λύση στο πρόβλημα της γείωσης.
9) Ενδέχεται κάποια UPS όταν λειτουργούν χωρίς γείωση να μην βγάζουν σωστή τάση στο ρεύμα που δίνουν στον υπολογιστή σας.
10) Μην ξεχνάτε ότι η έλλειψη γείωσης μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και σοβαρές σωματικές βλάβες σε εσάς του ίδιους.
11) Όλες οι συσκευές όπως και ο υπολογιστής, όταν λειτουργούν χωρίς γείωση είναι πιθανό να χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα από την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής τους.
Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο και μην πειραματιστείτε μόνοι σας. Το ηλεκτρικό ρεύμα συμπεριφέρεται περίεργα και μπορεί να οδηγήσει σε παράξενες βλάβες και απρόσμενα ατυχήματα.
Τα UPS είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε άλλα προβλήματα του ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν η γείωση σας λειτουργεί σωστά, τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε τοποθέτηση UPS στον χώρο σας από τεχνικό της AthensPC.
Πιθανόν σας ενδιαφέρει και το παρακάτω άρθρο μας: