Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχική > Επισκευή laptop > Επισκευή κάρτας γραφικών laptop

Επισκευή κάρτας γραφικών laptop

Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%
αλλαγή chip κάρτας γραφικών λαπτοπ

Ελέγχουμε δωρεάν τη συνολική κατάσταση του laptop σας
Αντικαθιστούμε την κάρτα γραφικών με νέα
Επισκευάζουμε την κάρτα γραφικών με reflow ή reballing
Επανάληψη διαγνωστικών στον φορητό υπολογιστή σας


Πώς καταλαβαίνω ότι είναι ελαττωματική η κάρτα γραφικών;

  Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι φανερό, καθώς οι συνέπειες της βλάβης εμφανίζονται στην οθόνη σας. Ενδεικτικά:
 • Περίεργα χρώματα με σταθερά γεωμετρικά σχήματα (artifacts).
 • Κάθετες και οριζόντιες γραμμές.
 • Γρήγορη εναλλαγή της φωτεινότητας.
 • Πρόβλημα κατά την αναγνώριση και εγκατάσταση του driver.
 • Μαύρη οθόνη, χωρίς να δείχνει τίποτα.
 • Οθόνη χωρισμένη οριζοντίως στη μέση, με διπλή απεικόνιση πάνω και κάτω.
 • Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν απόλυτο, καθώς τα ίδια ή και παρόμοια συμπτώματα, μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα άλλων εξαρτημάτων του laptop σας. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να έχει βλάβη η μνήμη, η μητρική, η καλωδιοταινία, ο inverter, η οθόνη ή ακόμα και ο φορτιστής του φορητού σας.

  Η φωτογραφία παρακάτω παρουσιάζει κάποια artifacts που εμφανίζει μια ελαττωματική κάρτα γραφικών.
  Artifacts ελαττωματικής κάρτας γραφικών

  Γιατί χαλάει η κάρτα γραφικών στα laptop;

  Ο κυριότερος λόγος που χαλάει μια κάρτα γραφικών είναι η υψηλή θερμοκρασία του λάπτοπ εσωτερικά, ειδικά όταν ξεπεράσει τους 80 με 90 βαθμούς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν μία κάρτα γραφικών φτάσει στο σημείο να καεί λόγω υψηλής θερμοκρασίας, τότε σίγουρα και τα υπόλοιπα μέρη του laptop έχουν ταλαιπωρηθεί σε μεγάλο βαθμό.

  Πολλές φορές υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι ένα μέτρο πρόληψης είναι οι βάσεις λαπτοπ με ανεμιστήρα. Όμως, μία βάση δεν είναι αρκετή καθώς η πτώση θερμοκρασίας που επιφέρει στη CPU και στη GPU είναι -5 με -10 βαθμούς, σε μέγιστη κατανάλωση. Άρα μία κάρτα γραφικών που καίγεται στους 90 βαθμούς, με μια καλή βάση θα ψηθεί πιο αργά στους 80 με 85 βαθμούς.

  Ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι ο εκτενής εσωτερικός καθαρισμός του laptop και η αλλαγή της θερμοαγώγιμης πάστας. Η σκόνη είναι που προκαλεί την υψηλή θερμοκρασία. Οποιαδήποτε βάση λάπτοπ δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό, είναι απλά μια πρόχειρη λύση. Οι βάσεις φορητών υπολογιστών είναι διάσημες για την εργονομία τους και την δυνατότητα ψύξης άλλων εξαρτημάτων, όπως ο σκληρός δίσκος.

  Γιατί απαιτείται συνολικός έλεγχος πριν οποιαδήποτε επισκευή GPU στον φορητό σας.

  Η βλάβη στις κάρτες γραφικών προέρχεται κυρίως λόγω της σκόνης που έχει συγκεντρωθεί στο σύστημα ψύξης του λαπτοπ σας. Με τη σκόνη, μειώνεται κατά πολύ η δυνατότητα εσωτερικής ψύξης του φορητού σας. Αυτό προκαλεί πολλές συστολές και διαστολές, από τις εναλλαγές θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να αποκολληθεί το chip της GPU. Συνεπώς, πριν χαλάσει μια κάρτα γραφικών, όλα τα εξαρτήματα του laptop σας έχουν ταλαιπωρηθεί υπερβολικά.

  Η περίπτωση να υπάρχει κάποιο άλλο εξάρτημα ελαττωματικό στον φορητό σας είναι μεγάλη. Συνήθως laptop με καμένη κάρτα γραφικών VGA συνδυάζουν ελαττωματικό δίσκο, DVD-RW, πάνω ή κάτω πλαστικά καπάκια και σπασμένα hinges. Περίπου τα μισά λάπτοπ που έρχονται για επισκευή στο εργαστήριο της AthensPC με ελαττωματική κάρτα γραφικών, έχουν συνήθως άλλη μια σοβαρή βλάβη. Κάποιες φορές η επισκευή τους είναι ασύμφορη.

  Πρόκειται για βλάβη που σχετίζεται με τη συνολική κατάσταση του φορητού σας και υποδεικνύει ότι μπορεί να έχει ήδη μειωθεί η διάρκεια ζωής και άλλων εξαρτημάτων του.

  Βάσει όλων των παραπάνω, πριν κάνουμε οποιαδήποτε επισκευή στην κάρτα γραφικών σας, εκτελούμε διαγνωστικά σε κάθε ένα ανταλλακτικό ξεχωριστά. Έτσι, μπορούμε να εκτιμήσουμε την διάρκεια ζωής του φορητού σας, αλλά και αν αξίζει να προχωρήσετε σε μια τέτοια επισκευή.

  Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζετε μια αποσπώμενη κάρτα γραφικών Nvidia Pascal based Quadro.
  Αποσπώμενη κάρτα γραφικών Nvidia Pascal based Quadro

  Επισκευή VGA με reflow, reballing ή αντικατάσταση;

  Η διαδικασία επισκευής μίας κάρτας γραφικών είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί ειδικά μηχανήματα. Η χρέωση ποικίλει ανάλογα την τεχνική που εφαρμόζεται και το μοντέλο του laptop. Συνήθως αγγίζει ή και ξεπερνά τα 100€.

  Από την άλλη μεριά, η αντικατάσταση ως εργασία, εκτελείται σε μητρικές που έχουν αποσπώμενη graphic card με χρέωση 40€ (χωρίς ΦΠΑ και χωρίς την αξία του ανταλλακτικού). Με την αντικατάσταση θα έχετε μία νέα κάρτα γραφικών, ενώ με το reflow ή reballing θα έχετε μια επισκευή περιορισμένης χρονικής διάρκειας.
  Η διαδικασία του reflow είναι λίγο πιο οικονομική από του reballing. Σε αυτήν την εργασία κολλιέται ξανά το BGA chip πάνω στην κάρτα ή στη μητρική με χρήση του ήδη υπάρχοντος συνδετικού υλικού. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι σχετικά χαμηλά και η διάρκεια ζωής της επισκευής είναι συνήθως, 2 με 12 μήνες.
  Στη διαδικασία του reballing επανακολλείται το παλιό BGA τσιπάκι πάνω στην κάρτα γραφικών ή στη motherboard, με χρήση νέου υλικού. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι λίγο καλύτερα από το reflow, αλλά είναι πιο ακριβή εργασία. Η διάρκεια ζωής μίας τέτοιας εργασίας είναι από 4 μέχρι 18 μήνες, κατά γενικό κανόνα.
  Οι δύο παραπάνω τεχνικές, όπως και η τοποθέτηση νέας κάρτας γραφικών στην μητρική με κόλληση του BGA, δε θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστες και έχουν περιορισμένη διάρκεια καλής λειτουργίας. Σίγουρα αποτελέσματα έχει η πλήρης αντικατάσταση της αποσπώμενης GPU ή όλου του motherboard.

  Το πρόβλημα με το reflow και το reballing είναι ότι οι κολλήσεις δεν μπορούν να έχουν την ίδια ποιότητα με αυτές του εργοστασίου παραγωγής της μητρικής πλακέτας. Αξιόπιστη είναι η επισκευή που έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας και μεγάλη διάρκεια ζωής. Στην AthensPC πάντα επιδιώκουμε και προτείνουμε τις πιο κατάλληλες και συμφέρουσες λύσεις.

  Η επισκευή μίας ελαττωματικής κάρτας γραφικών είναι απλά μια συμβιβαστική λύση, που εμπεριέχει αρκετό ρίσκο. Είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν τα υπόλοιπα εξαρτήματα του λαπτοπ, καθώς και αν η εργασία κρατήσει για ικανοποιητικό διάστημα, που να δικαιολογεί το υψηλό κόστος επισκευής.
  Τι δεν πρέπει να κάνετε...
  Μη προχωρήσετε σε επισκευή της κάρτας γραφικών, χωρίς πρώτα να έχετε εξακριβώσει ότι όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα του laptop σας λειτουργούν σωστά. Αν υπάρχουν και άλλες βλάβες, το συνολικό κόστος μπορεί να καταστήσει ασύμφορη την οποιαδήποτε επισκευή στον φορητό σας.
  κοινοποιήστε στο facebookκάντε tweet στο twitterκοινή χρήση στο google+
  πήγαινε πίσωπήγαινε πάνω
  Επισκευθείτε το πιο έξυπνο blog για υπολογιστές της AthensPC
  Στο εργαστήριο μας παρέχουμε δωρεάν διαγνώσεις
  Απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη η/υ μέσω internet
  Στο εργαστήριο μας παρέχουμε εγγύηση στις εργασίες μας
  Παραλαμβάνουμε λάπτοπ και υπολογιστές με απόλυτη ασφάλεια
  PC Service HelpDesk δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη
  Επικοινωνίστε με την AthensPC χάρτης καταστήματος


  Ενδεικτικές μάρκες laptop και υπολογιστών
  turboX hp lenovo dell lg samsung toshiba asus sony vaio acer fujitsu innovator vero quest
  Ενδεικτικές μάρκες υπολογιστών και laptop που παρέχουμε τεχνική υποστήριξη είναι HP Turbo-X LG Lenovo Dell Packard Bell Samsung IBM Toshiba Asus Sony VAIO Compaq Acer Innovator Quest MSI Fujitsu Siemens Alienware Vero. Όλα τα ονόματα προϊόντων, τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους. Όλα τα ονόματα εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται για λόγους αναγνώρισης και μόνο. Η χρήση αυτών των ονομάτων, λογοτύπων και εμπορικών σημάτων δεν υπονοεί την έγκριση ή την υιοθέτησή τους.


  AthensPC Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες
  Η AthensPC είναι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες
  AthensPC
      Διεύθυνση : Αίγλης 3 & Ναρκίσσων Νέο Ηράκλειο Αθήνα ΤΚ 14121 GR
      Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 2828912
  Copyright ©2009-2017 AthensPC All Rights Reserved Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Special thanks Kounou&Sons
  Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού