Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχική > Επισκευή laptop > Αντικατάσταση φορτιστή laptop

Αντικατάσταση φορτιστή laptop

Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%
επισκευή μετασχηματιστή PSU laptop

Ελέγχουμε την κατάσταση του φορτιστή
Εκτελούμε πλήρη διαγνωστικά στο laptop
Προχωράμε σε επισκευή εάν είναι εφικτό
Προτείνουμε νέο γνήσιο ανταλλακτικό αντιπροσωπείας
Εναλλακτικά, καινούργιο, απολύτως συμβατό μετασχηματιστή


Είναι πράγματι ελαττωματικός ο φορτιστής λάπτοπ ή φταίει κάτι άλλο;

Είναι εύκολο να χαλάσει ένας φορτιστής laptop. Όμως, πριν την αγορά καινούργιου, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν πράγματι είναι ελαττωματικός.

Τα συμπτώματα που έχει ένας χαλασμένος μετασχηματιστής είναι σχεδόν ίδια με αυτά του ελαττωματικού βύσματος τροφοδοσίας σε φορητό υπολογιστή. Δεν φορτίζει και όταν αδειάσει η μπαταρία, το laptop δεν ανοίγει καθόλου. Καλό είναι να μη προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά αν δεν εξασφαλίσετε πρώτα μία σωστή διάγνωση. Διαφορετικά, είναι πιθανό να αγοράσετε καινούργιο φορτιστή, χωρίς να χρειάζεται.

Ένας φορτιστής που δουλεύει σωστά, πρέπει να βγάζει τα αναγραφόμενα volt και λίγο παραπάνω, με διακύμανση συν 0.2V μέχρι 0.5V. Οι περισσότεροι μετασχηματιστές δουλεύουν σε 18V, 18.5V ή 19V. Οι μετρήσεις τους πρέπει να γίνονται για αρκετή ώρα με χρήση ειδικού βολτόμετρου ώστε να διαπιστωθεί η σταθερότητα της τάσης τους, ακόμα και όταν έχουν ζεσταθεί.

Δε ξεχνάμε φυσικά πολλούς άλλους λόγους που εμποδίζουν τη σωστή τροφοδότηση του λάπτοπ σας, όπως οποιοδήποτε βραχυκύκλωμα έστω σε ένα εξάρτημα του. Σε laptop με προβλήματα τροφοδοσίας, έτσι κι αλλιώς προτείνουμε πάντα πλήρη διαγνωστικό έλεγχο πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τη λειτουργία του.
Με βάση την παρακάτω εικόνα μπορείτε να βρείτε διάφορες πληροφορίες για τον φορτιστή σας. Η πιο συχνή λατινική ονομασία είναι το AC/DC Adapter. Στο OUTPUT θα βρείτε τις τιμές εξόδους των volt και των amber. Τα watt του μετασχηματιστή συνήθως αναγράφονται ανακατεμένα μέσα στη ονομασία του MODEL. Στην εικόνα που έχουμε για παράδειγμα είναι ένας φορτιστής DELL 19.5V των 90watt. Η πόλωση του βύσματος τροφοδοσίας φαίνεται κάτω δεξιά. Το + είναι το κεντρικό καρφί και το είναι στο περίβλημα του βύσματος.
Φορτιστής laptop DELL 90watt

Γιατί δεν προτείνεται η επισκευή ενός ελαττωματικού μετασχηματιστή laptop.

Ο φορτιστής δίνει ρεύμα σε όλο το λαπτοπ σας και πρέπει πάντα να δουλεύει άψογα. Διαφορετικά, μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

Όπως στους μετασχηματιστές οποιασδήποτε συσκευής, έτσι και στα τροφοδοτικά laptop, συνήθως δεν προτείνεται η επισκευή τους. Το αποτέλεσμα της επιδιόρθωσης δεν είναι ικανοποιητικό και τα εσωτερικά εξαρτήματα είναι δύσκολο να βρεθούν στο εμπόριο.

Ακόμη και να είναι εφικτή η επιδιόρθωση του, τις περισσότερες φορές το κόστος επισκευής πλησιάζει την αξία αγοράς ενός καινούργιου. Επίσης, όσο προσεκτική και αν είναι η επισκευή ενός power charger, δε γίνεται να έχει την ίδια ποιότητα λειτουργίας με ένα καινούργιο. Επισκευή φορτιστή γίνεται πιο συχνά σε φθαρμένα εξωτερικά του καλώδια, όπου μπορούμε να εγγυηθούμε την ποιότητα της εργασίας.

Ο μετασχηματιστής είναι υπεύθυνος για την αξιόπιστη τροφοδοσία του φορητού σας υπολογιστή. Όσο καλύτερα είναι κατασκευασμένος τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να προκαλέσει βλάβη στο λαπτοπ σας. Έστω και μια μικρή διακύμανση της τροφοδοσίας δεν θα ήταν επιτρεπτή.

Πόσο σημαντικός είναι ο γενικός έλεγχος του φορητού σας.

Όταν ένας μετασχηματιστής laptop εμφανίσει προβλήματα, είναι πιθανόν να έχει ήδη τροφοδοτήσει τη συσκευή σας με λάθος ρεύμα, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Κάθε βλάβη ηλεκτρολογικής φύσεως πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολύ προσοχή επειδή είναι υψηλός ο κίνδυνος να έχει επηρεαστεί αρνητικά κάποιο άλλο εξάρτημα.

Στην AthensPC πριν σας προτείνουμε να αγοράσετε νέο φορτιστή, ελέγχουμε εξονυχιστικά όλα τα υπόλοιπα ανταλλακτικά του φορητού υπολογιστή σας. Εκτιμάμε την διάρκεια ζωής του laptop σας συνολικά, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του.

Τι μπορεί να χαλάσει τον φορτιστή του laptop σας.

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι κάθε μετασχηματιστής ο όποιος έχει σούκο φις στην άκρη του, πρέπει αποκλειστικά και μόνο να συνδέεται σε πρίζες και πολύπριζα που υποστηρίζουν σούκο. Εάν ο φορτιστής σας απαιτεί γείωση, δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Περισσότερα για την σπουδαιότητα της γείωσης μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Πληροφορίες για τα πολύμπριζα δείτε στο blog μας.

Η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει αρνητικά την διάρκεια ζωής ενός φορτιστή. Αποφύγετε να φορτίζετε τις συσκευές σας κοντά σε εστίες θερμότητας ή την άμεση έκθεση τους στον ήλιο. Καλό είναι να μην τον χρησιμοποιείτε καλυμμένο με υφάσματα και χαρτιά. Εκτός του ότι έτσι αυξάνεται η θερμοκρασία του, υπάρχει (έστω και μικρός) κίνδυνος πυρκαγιάς. Καλό είναι να επιλέγετε σκληρές επιφάνειες, αφήνοντας ένα εύλογο ελεύθερο χώρο γύρω του.

Μην αφήνετε τον φορτιστή σας συνδεδεμένο στο ηλεκτρικό ρεύμα συνεχώς. Έστω και αν δεν είναι συνδεδεμένος στο laptop, αλλά παραμένει στην πρίζα. Ορισμένοι μετασχηματιστές δεν καταναλώνουν καθόλου ενέργεια και συνεπώς, δεν ζεσταίνονται. Υπάρχουν όμως και laptop chargers οι οποίοι είναι ευαίσθητοι από την κατασκευή τους και δεν έχουν ιδιαίτερες αντοχές.

Σε κάθε περίπτωση, μια μεγάλη υπέρταση στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα μπορούσε να κάψει τον φορτιστή ή και το λάπτοπ σας. Δυστυχώς, αυτό είναι συχνό φαινόμενο για τα Ελληνικά δεδομένα, ειδικά σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές. Αλλά και όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως δυνατές καταιγίδες. Κτήρια με κακή γείωση και χαμηλής απόδοσης αντικεραυνικό έχουν συχνά προβλήματα από υπερτάσεις.

Το καλώδιο μετασχηματιστή που έχει σκιστεί, είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα. Είναι λίγες οι περιπτώσεις που ευθύνεται η κατασκευή του φορτιστή για τη φθορά του καλωδίου του. Έστω και αν το καλώδιο είναι κακής κατασκευής, η προσεχτική χρήση θα το διατηρήσει άθικτο για πολλά χρόνια. Κάθε φορά που τεντώνουμε, τραβάμε με δύναμη ή διπλώνουμε το καλώδιο, συμβάλουμε στο να σκιστεί σταδιακά. Έτσι θα χρειαστεί αγορά νέου τροφοδοτικού για το λάπτοπ σας.

Χρεώνεται η διάγνωση σε λάπτοπ με ελαττωματικό φορτιστή;

Ουσιαστικά υπάρχει μόνο το κόστος του ανταλλακτικού, εφόσον η αγορά του γίνει από το κατάστημα της AthensPC. Κατά κανόνα, προτείνουμε γνήσια ανταλλακτικά αντιπροσωπείας. Υπάρχουν όμως και πιο οικονομικές επιλογές, αρκεί βεβαίως να είναι άριστης ποιότητας.

Η διάγνωση που προηγείται, είναι δωρεάν. Μόνο σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διάγνωση και αποφασίσετε να μη προμηθευτείτε καινούργιο φορτιστή από εμάς, ή δεν γίνει καμία άλλη εργασία στο λάπτοπ σας, τότε και μόνο η διάγνωση χρεώνεται 13€ (δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ).

Κάθε καινούργιο laptop charger συνοδεύεται από την εγγύηση του κατασκευαστή.

Τι μπορείτε να κάνετε...
Εάν είναι οικονομικά εφικτό, προτιμήστε την αγορά ενός γνήσιου ΟΕΜ ανταλλακτικού μετασχηματιστή φορητού υπολογιστή. Συνήθως έχουν καλύτερη αντοχή από τα συμβατά προϊόντα του εμπορίου.
Τι δεν πρέπει να κάνετε...
Μη βιαστείτε να αγοράσετε νέο μετασχηματιστή. Απαιτείται πρώτα μία ολοκληρωμένη και σωστή διάγνωση του φορητού υπολογιστή σας. Έτσι, θα βεβαιωθείτε ότι ο χαλασμένος φορτιστής δεν έχει προκαλέσει κάποια άλλη βλάβη στο λάπτοπ σας.
Συχνές ερωτήσεις...
Μπορώ να χρησιμοποιήσω φορτιστή από άλλο λάπτοπ;

Όχι. Ακόμα και να ταιριάζει το βύσμα, μπορεί να μην είναι σωστά τα amber, volt ή watt. Μεγάλοι κατασκευαστές λάπτοπ, όπως HP, Dell, Lenovo και Toshiba, χρησιμοποιούν σχεδόν ίδιους φορτιστές για διαφορετικά μοντέλα τους. Πρέπει όμως και πάλι να εξακριβωθεί η απόλυτη συμβατότητα τους.

Σε κάθε περίπτωση, δε θα προτείναμε να πειραματιστείτε ή να χρησιμοποιήσετε κάποιον παλιό μετασχηματιστή. Η πιο σωστή λύση είναι η αγορά ενός νέου αξιόπιστου φορτιστή, ο οποίος είναι αποκλειστικά σχεδιασμένος για το συγκεκριμένο laptop. Μην ξεχνάτε ότι πειράματα με φορτιστές, μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα και έξοδα, από την αγορά ενός νέου charger.
Πιθανόν σας ενδιαφέρει...
Υπάρχουν μικρά μονά αντικεραυνικά με ενσωματωμένο διακόπτη. Έχει αποδειχτεί ότι προσφέρουν μια σχετική ασφάλεια, ο διακόπτης είναι βολικός για να διακόπτετε ή να ξεκινάτε την φόρτιση του laptop σας και η τιμή τους δεν ξεπερνά τα 10€.

Το LifeHacker έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τους φορτιστές λάπτοπ. Διαβάστε το άρθρο στον σύνδεσμο
https://lifehacker.com/does-it-matter-which-charger-i-use-922783980
κοινοποιήστε στο facebookκάντε tweet στο twitterκοινή χρήση στο google+
πήγαινε πίσωπήγαινε πάνω
Επισκευθείτε το πιο έξυπνο blog για υπολογιστές της AthensPC
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε δωρεάν διαγνώσεις
Απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη η/υ μέσω internet
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε εγγύηση στις εργασίες μας
Παραλαμβάνουμε λάπτοπ και υπολογιστές με απόλυτη ασφάλεια
PC Service HelpDesk δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη
Επικοινωνίστε με την AthensPC χάρτης καταστήματος


Ενδεικτικές μάρκες laptop και υπολογιστών
turboX hp lenovo dell lg samsung toshiba asus sony vaio acer fujitsu innovator vero quest
Ενδεικτικές μάρκες υπολογιστών και laptop που παρέχουμε τεχνική υποστήριξη είναι HP Turbo-X LG Lenovo Dell Packard Bell Samsung IBM Toshiba Asus Sony VAIO Compaq Acer Innovator Quest MSI Fujitsu Siemens Alienware Vero. Όλα τα ονόματα προϊόντων, τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους. Όλα τα ονόματα εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται για λόγους αναγνώρισης και μόνο. Η χρήση αυτών των ονομάτων, λογοτύπων και εμπορικών σημάτων δεν υπονοεί την έγκριση ή την υιοθέτησή τους.


AthensPC Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες
Η AthensPC είναι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες
AthensPC
    Διεύθυνση : Αίγλης 3 & Ναρκίσσων Νέο Ηράκλειο Αθήνα ΤΚ 14121 GR
    Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 2828912
Copyright ©2009-2017 AthensPC All Rights Reserved Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Special thanks Kounou&Sons
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού