Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αρχική > Επισκευή laptop > Επισκευή βρεγμένου laptop

Επισκευή βρεγμένου laptop

Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%
άμεση επισκευή από υγρά laptop

Έπεσε νερό ή καφές στον φορητό υπολογιστή σας;
Χύθηκαν υγρά στο πληκτρολόγιο και στην οθόνη του;
Καθαρίζουμε όλο το laptop σας από τα συστατικά οποιουδήποτε υγρού
Στεγνώνουμε και αφαιρούμε οποιαδήποτε υγρασία από το εσωτερικό του
Εκτελούμε διαγνωστικά και ελέγχουμε την καλή λειτουργία του laptop σας


Τι πρέπει να κάνετε τα πρώτα δευτερόλεπτα που θα πέσει νερό ή άλλο υγρό στο πληκτρολόγιο και το laptop σας.

Θα περιγράψουμε κάποια βασικά βήματα που πρέπει να κάνετε όταν πέσει κάποιο υγρό στον φορητό υπολογιστή σας. Τα πρώτα δευτερόλεπτα είναι πολύ βασικά ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να γίνει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Να έχετε υπόψη σας ότι κάθε ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή που βρέχεται με νερό ή άλλα υγρά, εμπεριέχει πιθανό ηλεκτροπληξίας. Για αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε οποιαδήποτε κίνηση κάνετε, ειδικά αν έχει βραχεί ο μετασχηματιστής και το βύσμα που συνδέεται στο laptop. Οποιαδήποτε βήματα περιγράφουμε παρακάτω τα εκτελείτε αποκλειστικά και μόνο με δική σας ευθύνη.

Αμέσως μόλις πέσει κάποιο υγρό στον φορητό υπολογιστή σας, θα πρέπει να αποσυνδέσετε τον φορτιστή του από το ρεύμα και να αφαιρέσετε την μπαταρία του. Το laptop σας πρέπει να σταματήσει να τροφοδοτείται το συντομότερο δυνατό.

Μη δοκιμάσετε να θέσετε σε λειτουργία το βρεγμένο λάπτοπ σας!

Περιστρέψετε το ανάποδα, με την οθόνη ανοιχτή και αφήστε να κυλήσει έξω το υγρό, με το πληκτρολόγιο να κοιτάει προς τα κάτω, παράλληλα με το έδαφος.
Laptop ανοιχτό με το πληκτρολόγιο να κοιτάει προς τα κάτω
Αφού φύγει το πολύ υγρό, κρατήστε το laptop σας σε αυτή την θέση. Αν δεν είναι εφικτό, τοποθετήστε το σε σχήμα Λ, δηλαδή μισό ανοιχτό με την οθόνη και το πληκτρολόγιο να κοιτάνε το γραφείο σας. Καλό είναι να απλώσετε μια πετσέτα στην επιφάνεια του γραφείου, ώστε να μην γλιστρήσει ή ανοίξει υπερβολικά η οθόνη.
Ανοιχτό laptop σε σχήμα Λ
Σκουπίστε το λαπτοπ προσεχτικά από όλες τις πλευρές του, την οθόνη και την μπαταρία του. Με αποσυνδεδεμένο τον μετασχηματιστή από ρεύμα, σκουπίστε και αυτόν, και αφαιρέστε το αποσπώμενο μέρος του καλωδίου τροφοδοσίας.

Μην δοκιμάστε οτιδήποτε άλλο. Αφήστε το laptop σας σε αυτή την θέση μέχρι να το φέρετε στο εργαστήριο της AthensPC. Κατά την μεταφορά του μπορείτε να τοποθετήσετε 1-2 χαρτιά Α4 ή χαρτί κουζίνας (ίσια, όχι τσαλακωμένα), ανάμεσα στην οθόνη και το πληκτρολόγιο και να το κλείσετε. Μεταφέρετε το λάπτοπ σας προσεκτικά με την οθόνη προς τα κάτω. Μη προσπαθήσετε να το στεγνώσετε, μην το ξεβιδώσετε και σε καμία περίπτωση, μη το βάλετε σε λειτουργία.

Βράχηκε το laptop σας; Η επίσκεψη σας στο service πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Ότι ώρα και αν είναι, καλέστε μας άμεσα. Αν το κατάστημα της AthensPC είναι κλειστό εκείνη τη στιγμή, αφήστε μήνυμα, αναφέρετε ότι πρόκειται για βρεγμένο λαπτοπ και πολύ γρήγορα, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Η ταχύτητα της επισκευής είναι πολύ σημαντική σε αυτή την περίπτωση. Όσο καθυστερεί η επισκευή, τόσο πιο σοβαρή ζημιά θα έχει συμβεί στο laptop. Σε βρεγμένα λάπτοπ, που παραμένουν σε αυτή την κατάσταση για μέρες, η υγρασία έχει διεισδύσει σε όλα τα επίπεδα (layers) της μητρικής πλακέτας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία της οξείδωσης των κυκλωμάτων.

Η κάτω αριστερά φωτογραφία δείχνει την λεπτομέρεια των κυκλωμάτων μιας μητρικής πλακέτας. Μία και μόνο σταγόνα είναι ικανή να γειώσει πολλά σημεία του κυκλώματος.

Η φωτογραφία κάτω δεξιά δείχνει τα δεκάδες layers, από τα οποία αποτελείται η μητρική πλακέτα. Η είσοδος της υγρασίας στις άκρες την πλακέτας είναι εύκολο να συμβεί και να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.
Τα δεκάδες layers, από τα οποία αποτελείται η μητρική πλακέτα

Έστω και μία προσπάθεια εκκίνησης ενός βρεγμένου λαπτοπ μπορεί να οδηγήσει σε οριστική βλάβη.

Όταν εισέλθει υγρό σε ένα ενεργοποιημένο laptop, θα δημιουργηθεί το πρώτο του βραχυκύκλωμα και θα κλείσει ακαριαία. Έστω και έτσι, θα πρέπει να εκτελέσετε όλα τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω, ώστε να προλάβετε μία σοβαρότερη βλάβη.

Οποιαδήποτε προσπάθεια εκκίνησης του φορητού σας μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο βραχυκύκλωμα. Κάτι τέτοιο πρέπει να το αποφύγετε. Κάθε νέο βραχυκύκλωμα μειώνει πάρα πολύ τις πιθανότητες επισκευής του laptop. Ακόμα και λίγο υγρό ή σταγόνες μπορούν να καταστρέψουν την συσκευή σας.

Έστω και αν περάσουν μέρες, το laptop σας δεν θα έχει στεγνώσει εσωτερικά. Ακόμα και να το αφήσετε στο ήλιο θα του προκαλέσετε κακό. Το υγρό θα εξατμιστεί στο εσωτερικό του, δημιουργώντας υδρατμούς και υγρασία στα εξαρτήματα του. Εάν δεν αποσυναρμολογηθεί ολοκληρωτικά (όχι μόνο τα καπάκια) και αν δεν εκτελεστούν οι κατάλληλες εργασίες, το laptop σας θα έχει αρκετή υγρασία ώστε να βραχυκυκλώσει σε επόμενη εκκίνηση. Αποφύγετε να ανοίξετε την συσκευή σας, για να δείτε αν δουλεύει ή για να πάρετε σημαντικά αρχεία.

Το βραχυκύκλωμα είναι η πιο σοβαρή βλάβη που συμβαίνει σε ένα βρεγμένο laptop. Μία ηλεκτρονική πλακέτα που δεν τροφοδοτείται, έχει αντοχές στην υγρασία. Αν όμως πάρει ρεύμα, μπορεί να καεί ακαριαία.

Γιατί πρέπει να καθαριστεί και να στεγνώσει ο φορητός υπολογιστής σας μόνο από επαγγελματία τεχνικό.

Η αποκατάσταση ενός λάπτοπ που βράχηκε, είναι μία πολύ λεπτομερής διαδικασία, που απαιτεί χρόνο και εμπειρία. Πειραματισμοί και ερασιτεχνικά τεχνάσματα στεγνώματος ενός βρεγμένου υπολογιστή, μπορούν να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα. Χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις ηλεκτρονικών κυκλωμάτων αλλά και χημείας.
Παράδειγμα το στέγνωμα με πιστολάκι μαλλιών διοχετεύει μεγάλη ποσότητα στατικού ηλεκτρισμού στο laptop ενώ η θερμότητα θα λειώσει τα πλήκτρα και τα πλαστικά του καλύμματα. Τεχνικές με ρύζι, οινόπνευμα, πλύσιμο σε τρεχούμενο νερό, δεν είναι επαγγελματικές προσεγγίσεις του προβλήματος και πιθανόν να δημιουργήσουν πρόβλημα, παρά να ωφελήσουν. Το νερό τις βρύσης έχει χημικά συστατικά, όπως χλώριο και άλατα. Ακόμα και ελάχιστον νερό θα δημιουργήσει χημικές ενώσεις και σταδιακά, οξείδωση.
Για να γίνουν σωστά όλες οι εργασίες, ο υπολογιστής σας αποσυναρμολογείται πλήρως. Είναι αδύνατο να φύγει η υγρασία από το εσωτερικό του, χωρίς να αποσυνδεθούν όλα τα αποσπώμενα εξαρτήματα του. Το υγρό διεισδύει σε σημεία που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.

Κάθε υγρό έχει διαφορετικές επιπτώσεις. Πιο επικίνδυνα είναι τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη, ο καφές, το γάλα, τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα. Ορισμένα προκαλούν διάβρωση γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ άλλα χρειάζονται μήνες για δημιουργήσουν εμφανή προβλήματα.

Πόσο χρόνο χρειάζεται η επισκευή βλάβης σε βρεγμένο laptop;

Η διαδικασία επισκευής ενός βρεγμένου φορητού υπολογιστή είναι αρκετά πολύπλοκη και περιλαμβάνει πολλά στάδια. Ο χρόνος επισκευής καθορίζεται από την έκταση του προβλήματος αλλά και την πολυπλοκότητα των εσωτερικών εξαρτημάτων του laptop. Συνήθως, η διαδικασία καθαρισμού και στεγνώματος από υγρά, διαρκεί 3-5 μέρες.

Σε περίπτωση όπου έχει ήδη δημιουργηθεί οξείδωση στο φορητό σας θα χρειαστεί να καταπολεμηθεί περαιτέρω. Ακόμα και μετά από την επιτυχημένη επισκευή, προτείνουμε το laptop να παραμείνει στο εργαστήριο μας 2-3 μέρες επιπλέον, ώστε να παρατηρήσουμε την λειτουργία του.

Ο επιτυχημένος καθαρισμός ενός λάπτοπ από υγρά, δεν εξασφαλίζει απαραίτητα τη σωστή λειτουργία όλων των εξαρτημάτων του. Σκοπός του καθαρισμού είναι η αφαίρεση κάθε ίχνους υγρασίας, η διακοπή της οξείδωσης και η παύση του βραχυκυκλώματος. Αν έχει ήδη χαλάσει ανεπανόρθωτα κάποιο εξάρτημα, τότε θα χρειαστεί αντικατάσταση. Μπορεί να εμφανιστούν άλλες βλάβες όπως αντικατάσταση πληκτρολογίου.
Τι μπορείτε να κάνετε...
Ρωτήστε την αντιπροσωπεία ή το κατάστημα αν η εγγύηση του laptop σας, καλύπτει βλάβες από υγρά. Κάποιες εταιρίες πιθανόν να περιλαμβάνουν τέτοιες βλάβες στην εγγύηση ή και το κατάστημα ενδέχεται να προσφέρει ασφάλεια για παντός φύσεως καταστροφές. Παράδειγμα η Squaretrade.com παρέχει ασφάλειες με συνδρομή σε laptop, υπολογιστές, tablet, smartphones, MacBook, iMacs, τηλεοράσεις και άλλες συσκευές.
Τι δεν πρέπει να κάνετε...
Εάν έπεσε μεγάλη ποσότητα υγρού στον μετασχηματιστή, πιθανόν να είναι επικίνδυνος! Μην δοκιμάσετε αν λειτουργεί. Μπορεί να προκληθεί μικρής έκτασης έκρηξη, ηλεκτροπληξία ή να ρίξει την ασφάλεια στον ηλεκτρολογικό σας πίνακα. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να αντικαταστήσετε τον μετασχηματιστή του laptop σας.
Συχνές ερωτήσεις...
Υπάρχει χρέωση αν το laptop δεν επανέλθει μετά τον καθαρισμό;

Η όλη διαδικασία επισκευής ενός laptop από υγρά είναι τυφλή. Δηλαδή, αν δεν ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες, δεν επιχειρείται η τροφοδοσία του με ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι οι τεχνικοί της AthensPC πρέπει να εκτελέσουν εργασίες που διαρκούν πολλές ώρες, μην γνωρίζοντας αν η μητρική έχει ήδη βραχυκυκλώσει ανεπανόρθωτα. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Για αυτό, η ελάχιστη χρέωση είναι τα 30€ (χωρίς ΦΠΑ).

Το laptop μου θα βγει εκτός εγγύησης;

Από την στιγμή που έπεσε το υγρό πάνω του, είναι πιθανό να βγήκε ήδη εκτός εγγύησης. Καλό θα ήταν να μιλήσετε με την αντιπροσωπεία για να εξακριβώσετε την ισχύ ή όχι της εγγύησης. Από εκεί και πέρα οι εργασίες που χρειάζεται να εκτελεστούν, θα βγάλουν τον φορητό υπολογιστή σας από την εγγύηση του.
Πιθανόν σας ενδιαφέρει...
Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε αφού παραλάβετε το laptop σας μετά τον επιτυχημένο καθαρισμό από νερό και υγρά. Θα πρέπει να δώσετε προσοχή τις πρώτες μέρες.
κοινοποιήστε στο facebookκάντε tweet στο twitterκοινή χρήση στο google+
πήγαινε πίσωπήγαινε πάνω
Επισκευθείτε το πιο έξυπνο blog για υπολογιστές της AthensPC
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε δωρεάν διαγνώσεις
Απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη η/υ μέσω internet
Στο εργαστήριο μας παρέχουμε εγγύηση στις εργασίες μας
Παραλαμβάνουμε λάπτοπ και υπολογιστές με απόλυτη ασφάλεια
PC Service HelpDesk δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη
Επικοινωνίστε με την AthensPC χάρτης καταστήματος


Ενδεικτικές μάρκες laptop και υπολογιστών
turboX hp lenovo dell lg samsung toshiba asus sony vaio acer fujitsu innovator vero quest
Ενδεικτικές μάρκες υπολογιστών και laptop που παρέχουμε τεχνική υποστήριξη είναι HP Turbo-X LG Lenovo Dell Packard Bell Samsung IBM Toshiba Asus Sony VAIO Compaq Acer Innovator Quest MSI Fujitsu Siemens Alienware Vero. Όλα τα ονόματα προϊόντων, τα λογότυπα και τα εμπορικά σήματα είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους. Όλα τα ονόματα εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται για λόγους αναγνώρισης και μόνο. Η χρήση αυτών των ονομάτων, λογοτύπων και εμπορικών σημάτων δεν υπονοεί την έγκριση ή την υιοθέτησή τους.


AthensPC Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες
Η AthensPC είναι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες
AthensPC
    Διεύθυνση : Αίγλης 3 & Ναρκίσσων Νέο Ηράκλειο Αθήνα ΤΚ 14121 GR
    Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 2828912
Copyright ©2009-2017 AthensPC All Rights Reserved Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Special thanks Kounou&Sons
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού